AMSTERDAM/KAISERSLAUTERN, 1 april 2022 – Aanbieder van mobiliteitsoplossingen WeGo ontwikkelt in opdracht van de Nederlandse en Duitse overheid plannen om “paarddelen” mogelijk te maken in steden en dorpen in beide landen. De deelpaarden worden aangeboden in zogenaamde “groene mobiliteitshubs” en vormen een aanvulling op bestaande mobiliteitsoplossingen als OV, taxi’s en deelvoertuigen.
Vorig jaar werd WeGo benaderd door een denktank van de Nederlandse en Duitse overheid die zich bezighoudt met vraagstukken rond duurzame mobiliteit. Het bedrijf uit Amsterdam werd gevraagd om mee te denken over manieren om mobiliteit in kleine steden en gemeenten te verduurzamen.
“We speelden al langer met het idee van deelpaarden die reizigers eenvoudig kunnen boeken voor een bepaalde periode,” vertelt WeGo CEO Peter de Jong. “Maar om zo’n bijzondere vorm van mobiliteit te kunnen realiseren, heb je ondersteuning van de overheid nodig. We hebben drie ideeën gepitcht, en over de deelpaarden was men veruit het meest enthousiast. Wij zijn heel blij dat we het idee nu verder kunnen uitwerken, want we geloven echt in deze mobiliteitsoplossing.”
De Duits-Nederlandse denktank vraagt bewoners en bedrijven al jaren naar hun kijk op en behoeften rondom mobiliteit. Volgens de onderzoekers zijn de behoeften door de pandemie aanzienlijk veranderd: mensen willen minder gehaast door het leven, “back to basics”, minder geld kwijt zijn aan mobiliteit en zich duurzamer verplaatsen.
De Jong: “Het paard als vervoermiddel sluit daar perfect op aan. Naast voordelen voor het milieu, brengt vervoer per paard de mensen dichter bij de natuur én biedt het een bijzondere ervaring. Bovendien zijn deelpaarden een financieel aantrekkelijk alternatief voor auto’s die op brandstof rijden – zeker gezien de huidige brandstofprijzen.”
Het is de bedoeling dat de lokale overheden in Nederland en Duitsland plekken gaan aanwijzen waar de deelpaarden komen te staan. Dat zal voornamelijk bij bestaande mobiliteitsknooppunten zijn, zoals bus- en treinstations. De paarden worden gestationeerd op speciaal aangelegde weiden met veel aandacht voor het welzijn van de dieren.
Reizigers kunnen in de WeGo app zien of er deelpaarden beschikbaar zijn en deze direct via de app boeken. Zij gebruiken de app ook om het kettingslot te openen waarmee de dieren aan de omheining vastgemaakt zijn. Bij terugkomst zet de reiziger het dier weer in het weiland aan de ketting en is het deelpaard weer beschikbaar voor de volgende.
Uit verschillende hoeken is enthousiast gereageerd op de voorgenomen plannen, die inmiddels ook internationaal gecommuniceerd zijn. Het project is onder andere zeer goed ontvangen door de producenten van het Amerikaanse televisieprogramma “Pimp My Ride”.
Het tv-programma heeft contact opgenomen met WeGo en aangeboden om de marketing van het project te ondersteunen. Omdat de producenten vinden dat vooral in Noord-Amerika duurzame mobiliteit meer moet worden gepromoot, gaan zij onder de titel “Pimp My Horse” een nieuw seizoen van het succesvolle programma ontwikkelen met de deelpaarden in de hoofdrol.
“Wij gaan ons ontfermen over de aankleding en de uitrusting van de paarden en de hubs,” vertelt een woordvoerder van het programma. “Zo krijgen de paarden een comfortabel zadel voor maximaal comfort en voldoende opbergruimte om bagage mee te kunnen nemen. Ook de voeder- en drinkbakken worden onder handen genomen en krijgen een aantrekkelijk design. We zijn ervan overtuigd dat het project op deze manier een grandioos succes gaat worden.”
Het televisieprogramma heeft ook toegezegd de eerste 20 locaties in Nederland en Duitsland financieel te ondersteunen. In het vierde kwartaal van dit jaar moeten de eerste groene mobiliteitshubs gereed zijn.
"*" geeft vereiste velden aan