CommShare: Zakelijke deelmobiliteit voor grote werkgevers in Groningen

23 03 '23

Maak kennis met CommShare: de ambitieuze aanbieder van zakelijk deelvervoer in de regio Groningen. Met zijn unieke “all-in-one”-concept biedt CommShare bedrijven en organisaties deelmobiliteit inclusief aanvullende diensten waarmee zij volledig worden ontzorgd. En met succes, want onder de afnemers zitten een aantal van de grootste werkgevers in de regio. Dat zijn bijvoorbeeld het UMCG, Alfa College, Gasunie en de Campus Groningen met o.a. Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

Waarom kiezen deze werkgevers ervoor om deelmobiliteit in te zetten voor hun personeel? En hoe organiseert CommShare dit? Dat vertellen we in je deze case study. Het verhaal van CommShare laat zien dat deelvoervoer perfect samengaat met andere vormen van mobiliteit voor medewerkers, zoals het OV, de fiets en een eigen auto.

Hoe het begon

CommShare werd vlak voor het uitbreken van de coronapandemie gelanceerd door drie Groningse bedrijven, waaronder Triade en autoverhuurder Pouw Rent. Autoverhuurder Pouw Rent treedt op als servicepartner en is verantwoordelijk voor alle zaken met betrekking tot de deelmobiliteit en service. Adviesbureau Triade was de aanjager van het nieuwe mobiliteitsconcept en speelt binnen CommShare een rol in de algehele controle, sturing en het beheer.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) was de eerste organisatie die voor Commshare koos. Het UMCG had de wens om als organisatie ‘duurzamer om te gaan met mobiliteit’. Daarnaast had het te maken met hoge kosten van kilometerdeclaraties, omdat medewerkers hun privé-auto gebruiken voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten. Het management wilde daar iets aan doen en keek met veel belangstelling naar de mogelijkheden van deelmobiliteit.

De partijen achter CommShare zagen hierin een mooie kans. Met een partner erbij die de deeltechnologie verzorgt, zou het mogelijk worden om autodelen te faciliteren. Die partner vond CommShare in WeGo. WeGo biedt een autodeelplatform dat voertuigen geschikt maakt voor deelgebruik. De oplossing bestaat uit een app waarmee een voertuig gereserveerd kan worden. Daarnaast heeft de beheerd in de backoffice-omgeving altijd zicht op wie wanneer gereden heeft.

Via de WeGo app kunnen medewerkers op elk moment beschikken over een auto. De uitgifte en inname van autosleutels? Dat is niet langer nodig doordat de app ‘keyless’ toegang geeft tot de voertuigen. In februari 2020, Toen het concept volledig uitgedacht en het deelplatform ingericht was, ging CommShare live met zijn eerste autodeelproject voor het UMCG.

Uniek “all-in-one” concept

Ontzorging van A tot Z

Inmiddels nemen verschillende grote organisaties deelmobiliteit van CommShare af. Dat komt onder andere door het aantrekkelijke mobiliteitsconcept, dat zich onderscheid door een zeer hoog serviceniveau. De afnemer wordt volledig ontzorgd. Om te beginnen regelt CommShare alles wat met de deelvoertuigen te maken heeft. Denk aan onderhoud, schoonmaak en schadeherstel. Daar heeft de afnemer helemaal geen omkijken naar. Daarnaast biedt het bedrijf een 24/7 gebruikershelpdesk, waarmee gebruikers dag en nacht contact kunnen opnemen met vragen en voor assistentie bij schade en pech.

Uniek is dat CommShare zelfs een 100% mobiliteitsgarantie biedt. Voertuigen die door pech of schade uitgevallen zijn, worden direct vervangen. En zijn alle deelauto’s in gebruik? Dan zet CommShare er auto’s bij. In de stad Groningen zelfs binnen 30 minuten. Zo hebben de medewerkers altijd beschikking over schone en representatieve voertuigen en zitten ze nooit zonder vervoer.

Voertuigen ook beschikbaar voor privégebruik

Een andere service die CommShare biedt, is de mogelijkheid om privé gebruik te maken van de vloot. Dat betekent dat de medewerkers van de aangesloten organisaties de voertuigen op ieder gewenst moment, ook buiten kantoortijden, tegen een gunstig tarief kunnen boeken voor privéritten. Daarmee hebben de werkgevers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde in handen en de werknemers extra mobiliteit ter beschikking. Werknemers die zelf (nog) geen elektrische auto bezitten hebben hierdoor de mogelijkheid om toch elektrisch te rijden.

CommShare regelt de administratie

Verder neemt de mobiliteitsaanbieder ook alle administratie rondom de deelmobiliteit voor zijn opdrachtgevers uit handen. Zo levert CommShare de verschillende organisaties iedere maand een gespecifieerd overzicht van alle gemaakte ritten die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Daarnaast koppelt het de gemaakte ritten per organisatie aan de juiste kostenplaatsen. En maken medewerkers een privérit met een deelvoertuig? Dan verzorgt CommShare de facturering. Tot slot biedt het de mogelijkheid aan om periodiek het gebruik van voertuigen per voertuig, afdeling of personeelslid inzichtelijk te maken in een dashboard.

Verschillende uitdagingen

Voor de verschillende werkgevers voorziet CommShare met zijn mobiliteitsconcept in diverse behoeftes. Die partijen hebben dan ook elk hun eigen uitdagingen, ambities en beweegredenen om deelmobiliteit in te zetten.

UMCG

Zo wilde het UMCG duurzamere mobiliteit inzetten en de kosten van kilometervergoedingen terugdringen. CommShare zorgde daarom voor een vloot elektrische deelauto’s die door het personeel gebruikt kunnen worden voor woon-werkverkeer en zakelijke afspraken.

In eerste instantie werd er vooral gedacht aan de zogenaamde “veel rijders”, zoals de zorgspecialisten en -onderzoekers die veel huisbezoeken afleggen. Die doelgroep werd ineens een stuk groter toen de coronapandemie uitbrak. Afdelingen die de patiënten normaliter in het UMCG ontvangen, mochten ook alleen nog maar zorg aan huis leveren. Daarvoor kwamen de deelauto’s uitermate goed van pas. Inmiddels zijn die thuisbezoeken niet meer verplicht, maar een deel wordt nog steeds gedaan. De patiënten zijn er namelijk erg tevreden over!

Met de inzet van deelauto’s heeft het UMCG het aantal zakelijke ritten met privéauto’s en daarmee het aantal kilometerdeclaraties flink weten terug te dringen. En omdat een groot deel van de mensen nog een brandstofauto bezit, heeft de deelmobiliteit ook gezorgd voor veel meer schone kilometers.

Alfa College

Bij ROC het Alfa College speelde een andere uitdaging. De parkeermogelijkheden bij de school zijn beperkt, waardoor er niet genoeg plekken zijn voor alle docenten en studenten die met de auto willen komen. Daardoor werden veel auto’s in de wijk geparkeerd, tot grote ergernis van de buurtbewoners. Om die reden, maar ook met het oog op duurzaamheid en vitaliteit, besloot de school om het reizen per auto te gaan ontmoedigen.

Enkele jaren geleden is de school daarom gestart met het faciliteren van duurzame mobiliteitsopties. Zo kwam er een gloednieuwe fietsenstalling met oplaadpunten voor e-bikes en werden alle locaties voorzien van laadpalen voor elektrische auto’s. Daarnaast kreeg het personeel beschikking over OV-mobliliteitskaarten, (elektrische) leenfietsen én een elektrische deelauto van CommShare.

Op deze manier spoort het Alfa Collega sindsdien zijn personeel aan om met het OV en/of de fiets naar het werk te komen, voor zakelijke afspraken de deelauto te gebruiken en de eigen auto zoveel mogelijk te laten staan. Momenteel staat er een deelauto op drie locaties van het opleidingscentrum in Noord-Nederland. Hiermee zijn al vele duizenden kilometers gemaakt en vele honderden kilo’s aan CO2-uitstoot bespaard. Vanwege de goede resultaten wil Alfa College de deelmobiliteit verder uitbreiden naar de overige locaties en daarnaast ook beschikbaar stellen voor buurtbewoners.

Campus Groningen

Voor de Campus Groningen speelt de deelmobiliteit van CommShare weer een iets andere rol. Naast Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen zijn op de Campus zo’n 200 bedrijven en instituten gevestigd. Waaronder zowel jonge als ervaren ondernemers, start-ups en midden en klein bedrijf. Ook zij kunnen nu gebruikmaken van het deelvervoer van CommShare. Het grote voordeel is dat zij door voertuigen te delen, niet of minder hoeven te investeren in een eigen wagenpark en parkeerruimte. Daar komt bij dat het duurzame mobiliteit betreft – de voertuigen zijn namelijk elektrisch en worden optimaal benut – en duurzaamheid is voor deze doelgroep een belangrijk thema. De deelmobiliteit wordt inmiddels al intensief gebruikt en de verwachting is dat dit de komende tijd nog verder gaat toenemen.

Gasunie

CommShare richt zijn pijlen op de grote werkgevers in Groningen en was dus zeer content dat het vorig jaar Gasunie mocht aansluiten. Het energietransport en -opslagbedrijf is namelijk een van de grootste werkgevers in de regio. Op dat moment beschikte Gasunie al over vijf waterstof auto’s die werden ingezet als poolauto voor het personeel. Ze werden alleen niet of nauwelijks gebruikt. Zonde!

Gelukkig kon CommShare daar verandering in brengen door de waterstof auto’s deelbaar te maken en het personeel te instrueren. Vanaf dat moment kunnen medewerkers zelf gemakkelijk op elk moment van de dag een auto reserveren en keyless in gebruik nemen. Sindsdien worden de voertuigen actief gebruikt en maken de medewerkers er veel en ook lange ritten mee.

De toekomst

In de afgelopen drie jaar heeft CommShare een mooie klantenkring weten op te bouwen, met het universitair medisch centrum in Groningen, een Europees energie-infrastructuurbedrijf, de universiteit-, innovatie- en onderzoekcampus en een regionaal opleidingscentrum. De ambitie is om hieraan nog meer grote werkgevers in de regio toe te voegen.

Het bedrijf heeft daarnaast ook plannen om de eerste stappen buiten de regio te zetten en zijn concept in andere delen van Nederland aan te bieden. Met hetzelfde hoge serviceniveau als in Groningen. Want CommShare weet dat die uitgebreide service een belangrijk onderdeel is van zijn succes.

Verder wil CommShare zijn aanbod verder uitbreiden met onder meer zakelijke elektrische deelfietsen. Met een mix van verschillende modellen deelauto’s en-fietsen hebben de medewerkers nog meer opties om te kiezen voor het vervoermiddel dat het best geschikt is voor hun reis. Zo kunnen ze nog duurzamere keuzes maken en worden de beschikbare middelen nog efficiënter gebruikt.

Ook deelmobiliteit aanbieden?

We zijn er trots op CommShare te mogen ondersteunen als technologiepartner voor autodelen. WeGo helpt mobiliteitspartners zoals CommShare en zakelijke eindklanten, om deelauto’s in te zetten voor medewerkers binnen een organisatie en/of bewoners in de wijk die samen willen autodelen.

Ook starten met auto- of fietsdelen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.