In het afgelopen jaar zijn er ongeveer 180.000 auto’s bijgekomen op de Nederlandse wegen. Opvallend genoeg zijn dit meer occasions dan nieuwe auto’s. Nu is de gemiddelde leeftijd in Nederland altijd al aan de hoge kant geweest, met een gemiddelde leeftijd van 11,6 jaar, maar lijkt het aantal occasions tegenwoordig meer een gevolg te zijn van de hoge kosten die komen kijken bij de aanschaf van een nieuwe auto.
Deze occasions trend is tegengesteld aan de duurzaamheidstrend die ook snel groeit. Meer en meer mensen willen duurzamer leven en daarmee ook duurzamer rijden. Maar ook elektrisch rijden is duur en schijnt alleen maar duurder te worden met het “rechttrekken” van de wegenbelasting op elektrische voertuigen begin 2025.
Hoewel Nederland dus duurzamer wil rijden, is dit ontzettend lastig. De veranderingen die dit jaar zullen plaatsvinden, wordt zeker gevoeld in de portemonnee. Dit geeft de gemiddelde Nederlander stof tot nadenken. Welke alternatieve oplossingen zijn er om de kosten onder de duim te houden?
Een veelbelovende ontwikkeling in het streven naar lagere autokosten is de deel auto. Door krachten te bundelen kan deze ingezet worden bij bedrijven voor werknemers, maar ook in je eigen wijk door een auto te delen met je buren, mensen die je kent. Zo kan er genoten worden van de voordelen van een eigen auto, zonder de volledige lasten te dragen. Niet alleen is dit goed voor de eigen portemonnee, het is ook goed voor het milieu en de hoeveelheid groen in de wijk.
Autodelen met de buren, dat klinkt misschien gek, maar gebeurt steeds vaker. Vaak staan auto’s veel stil, mensen werken vanuit huis of gaan met de fiets naar het werk. Deze auto’s verliezen waarde terwijl ze gewoon op de parkeerplaats staan. Is het wel eens opgevallen dat midden op de dag, er nog steeds veel auto’s op de parkeerplaats staan?
Met minder auto’s in de wijk, zijn er minder – of in ieder geval niet meer – parkeerplaatsen nodig en is er meer ruimte voor gras, bomen, speeltuinen.
De deelauto voor de buurt is dan ook een goede oplossing om minder lasten op te bouwen in de huidige economie en tegelijkertijd een steentje bij te dragen aan een beter milieu.
Hoe werkt een auto delen met de buren? Het kan op meerdere manieren worden ingezet. Zo kan een ontwikkelaar van een appartementencomplex besluiten om deelauto’s ter beschikking te stellen aan de bewoners. Ook zijn er coöperaties met een professionele beheerder die de deelauto’s ter beschikking stellen en gebruik maken van het WeGo platform voor autodelen. Voor gebruik van de auto wordt dan een uurtarief en een kilometer tarief ingesteld, al dan niet afhankelijk van eventuele abonnementen.
Vanuit de gebruiker, kan er via de app een reservering gemaakt worden. Op de tijd van de reservering, kan de auto geopend en gesloten worden via een digitale sleutel. Geen gedoe met sleutels dus!
Met de komst van de deelauto rijdt de toekomst niet alleen op elektriciteit, maar ook op samenwerking en gedeelde ervaringen.
Meer weten? Ga naar onze website of plan hier een afspraak in.
Ontdek meer"*" geeft vereiste velden aan