Zakelijke deelauto wordt anno 2023 breed gedragen

Nederlands grootste autodeelplatform WeGo boekt nu ook in Duitsland successen. Daar lijkt zakelijk autodelen, net als in Nederland, steeds populairder te worden. Het platform ontwikkelt zich door met ‘typische zakelijke’ functionaliteiten, zoals directeur Peter de Jong het omschrijft. Met het platform van WeGo worden voertuigen van de klant (vooral auto’s en fietsen) geschikt gemaakt voor gedeeld gebruik, voor de verschillende gebruikersgroepen, met de verschillende rechten en de ritten eventueel gefactureerd op kostenplaatsen. Daarbij heeft het platform koppelingen met HR-software en ondersteunt het inloggen via single sign-on. “Uiteindelijk is het onze dienstverlening waar het om draait.”

Belangstelling groeit ook onder personeel

Recent onderzoek van de ANWB wijst uit dat 66 procent van de ondernemers graag auto’s wil delen. De oplopende kosten van het bezit van voertuigen, die vaak voor 95 procent van de tijd stilstaan, de parkeerproblematiek in steden, de bereikbaarheid en toenemende aandacht voor verduurzaming. Allemaal legitieme redenen voor werkgevers, vindt ook Ido Wentink, Business Development Director van WeGo. Maar het grote verschil met een paar jaar geleden is dat werknemers er tegenwoordig ook om vragen. “Bedrijven waar wij over de vloer komen, geven aan dat het breder wordt gedragen. Personeel zit niet altijd meer te wachten op de almaar stijgende kosten voor een eigen leaseauto. Maar wil graag toegang hebben tot de nieuwste EV als ze zakelijk vervoer nodig hebben. Men wil meer flexibiliteit en verwacht dat de werkgever zakelijke mobiliteit gewoon gemakkelijk voor hen regelt. Waarbij de deelauto’s eventueel ook gemakkelijk privé gebruikt mogen worden, tegen een gangbaar tarief.”

Om die deel- of poolauto’s zo laagdrempelig mogelijk in te zetten, heeft WeGo het ‘operationele proces’ de laatste jaren tot in de puntjes geregeld. Zoals De Jong al eerder stelde in een interview met Fleet & Lease: bij autodelen draait het niet om de techniek, maar om de gebruikers. “Deelautogebruik moet net zo makkelijk zijn als een eigen auto, of misschien zelfs wel makkelijker. Wie wil er nog een sleutel als je de auto of fiets met je app kan gebruiken? Daarom hebben we bij WeGo altijd al een 24/7 helpdesk gehad voor allerhande vragen. Die support is enorm belangrijk, dat wordt wel eens vergeten. En natuurlijk moet je het hele proces nauwkeurig inrichten. Wie mag waar in rijden, welke tarieven zijn van toepassing zakelijk, privé, wie zijn de beheerders, wat zijn hun rechten (wat kunnen ze zien), SLA’s dataverwerkingsovereenkomsten, waarin zaken als dataveiligheid zijn geregeld. Heel belangrijk dat laatste, we werken immers met nogal wat privacygevoelige data, we hebben dan ook niets voor niets het ISO 27001 certificaat voor dataveiligheid in huis.”

Integratie met bedrijfsapplicaties

Onlangs heeft WeGo een koppeling ontwikkeld tussen AFAS Software en het WeGo platform. Op deze manier worden medewerkersgegevens snel en veilig tussen AFAS en WeGo uitgewisseld en is er geen dubbele administratie meer nodig. Veel bedrijven en organisaties maken gebruik van AFAS-software om gegevens, bijvoorbeeld van medewerkers, in vast te leggen, bewaren en beheren. Een soortgelijke koppeling had WeGo al langer met Carwise en in de toekomst zullen er nog meer van dergelijke zakelijke koppelingen gemaakt worden. “Daarnaast wordt binnenkort de rapportage voor CO2-uitstoot voor alle klanten toegevoegd. Dat wordt volgend jaar voor werkgevers verplicht, dus zorgen we daarvoor. De benodigde data hadden we natuurlijk al. Ook wordt gebruiksdata steeds meer aan klanten aangeboden via Business Intelligence (BI) tools. Dat biedt werkgevers zodanig veel inzicht dat er actief gestuurd kan worden op het gebruik van de vloot. Werkgevers kunnen met BI rapportages maken die voor hen het meest relevant zijn. Wij helpen daar graag bij.”

Die focus op zakelijke autodelen – waarbij WeGo niet de voertuigen levert maar alleen het platform – maakt dat het inmiddels werkt voor een brede waaier aan klanten; van bedrijven tot grote gemeenten als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Maar ook de automotive sector is klant. De aanvankelijke angst dat deelauto’s gewone auto’s zouden vervangen, is voorbij. Deelmobiliteit is juist een welkome aanvulling voor dealerbedrijven of leasemaatschappijen. Met WeGo-techniek kunnen zij vragen van zakelijke klanten invullen. Het hybride werken is daarbij een belangrijke aanjager. Gek genoeg is ook de schaarste en lange levertijden van auto’s een versneller van de acceptatie van autodelen, ziet De Jong. “Worden er geen auto’s geleverd? Dan worden de bestaande auto’s gedeeld.”

Secundaire arbeidsvoorwaarde

Duurzaamheid blijft verder een belangrijke drijfveer om delen in een organisatie op de kaart te zetten, benadrukt Wentink. Vorige maand bijvoorbeeld heeft zorgorganisatie Careyn 150 elektrische deelfietsen in gebruik genomen, voor zorgmedewerkers die cliënten thuis bezoeken. Careyn is de eerste zorgorganisatie in Nederland met zo’n grote vloot aan deel-leasefietsen. WeGo heeft het deelsysteem opgezet. Het zakelijk delen van voertuigen is erg interessant voor organisaties waarbij medewerkers toch al elke dag in andere voertuigen rijden, die niet arbeidsvoorwaardelijk gebonden zijn aan één persoon. Dit is ‘van nature’ het geval bij zorginstellingen, gemeenten/overheden, woningcorporaties en uitzendbureaus.

Maar ook bij bedrijven zijn er diverse situaties waar de auto’s gebruikt worden door meerdere collega’s. Vaak krijgen medewerkers van deze organisaties de mogelijkheid om privé gebruik te maken van de vloot. Daarmee hebben de werkgevers een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde in handen. Werknemers die zelf (nog) geen elektrische auto bezitten, hebben hierdoor de mogelijkheid om toch elektrisch te rijden. De vaak oude eigen auto kan dan weg en de kosten voor mobiliteit dalen voor de medewerker. Werkgevers hebben de sleutel in handen om grote groepen mensen duurzame mobiliteit te bieden (ook degenen die dat zelf nog niet kunnen betalen), het wagenpark in Nederland te verjongen en te elektrificeren en ruimtebeslag voor parkeren te verminderen. Wentink: “Ook dat faciliteert WeGo uiteindelijk maar al te graag.”

Verdere groei van WeGo

Naast Duitsland is WeGo ook actief in Zwitserland en Oostenrijk. Bovendien is in de Verenigde Staten een vliegende start gemaakt; eerder dan Peter de Jong zelf had verwacht. Een aantal grote overheidsorganisaties hebben hun wagenpark deelbaar gemaakt met WeGo-technologie. Net als gemeenten dat hier in Nederland doen. “Alleen spreek je wel over minimaal een factor 10 qua grootte en is er een deelauto-serviceorganisatie in eigen huis bij de klant”. Het Verenigd Koninkrijk en Polen zijn de eerstvolgende landen op de lijst.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.