European Mobility Week 2023

De EUROPEAN MOBILITY WEEK (EMW) is de belangrijkste bewustmakingscampagne van de Europese Commissie voor duurzame stedelijke mobiliteit. Het stimuleert gedragsverandering op het gebied van schone, slimme vervoersoplossingen en openbaar vervoer.

De campagne

Het evenement vindt elk jaar plaats van 16 tot 22 september, met als hoogtepunt de populaire ‘World Car Free Day’ – een vrijwillig deelname-evenement waarbij wordt afgezien van het gebruik van een auto. Daarbij wordt gekeken naar andere, duurzame vormen van mobiliteit.

Lokale overheden worden aangemoedigd om deze week te gebruiken om innovatieve planningsmaatregelen uit te proberen, nieuwe infrastructuur en technologieën te promoten, de luchtkwaliteit te meten en feedback van het publiek te verzamelen.

Ieder jaar nemen meer steden deel aan het evenement en krijgt de campagne veel media aandacht.

Thema 2023: Energie besparen

Het thema van de EUROPEAN MOBILITY WEEK van dit jaar is “Energie besparen”. Waarom is het belangrijk om energie te besparen door middel van duurzame stedelijke mobiliteit? Omdat energie- en mobiliteitsarmoede, als gevolg van hogere kosten voor bewoners en bedrijven, in heel Europa toeneemt. Het openbaar vervoer blijft een grote kostenpost voor stedelijke begrotingen – het terugdringen van deze kosten door energie-efficiënt vervoer zal betaalbare en duurzame vervoersinfrastructuren bevorderen.

Collectieve actie om het energieverbruik te verminderen heeft al een positief effect gehad op de brandstofreserves en -prijzen, maar er is meer te doen! Er moeten manieren worden gezocht om ervoor te zorgen dat mobiliteitsgewoonten bijdragen aan deze collectieve inspanningen.

Toekomstige trend: mobiliteit delen in de woonwijk

Hoe willen we wonen? Hoe kan een leefbare woonomgeving eruitzien? Hoe willen we ons verplaatsen? Dit zijn vragen waar steden en gemeenten zich niet alleen tijdens de Europese mobiliteitsweek mee bezighouden. “Mobiliteit delen” als onderdeel van duurzame mobiliteitsconcepten voor woonwijken wordt steeds populairder. Het zijn immers precies deze concepten die in de toekomst onmisbaar zullen worden om de groeiende uitdagingen in stedelijke gebieden het hoofd te bieden. Toenemende bevolkingsdichtheid, verkeersopstoppingen en milieuproblemen vragen om innovatieve oplossingen om de kwaliteit van leven te behouden en het milieu te beschermen.

Hier zijn enkele redenen waarom duurzame mobiliteit essentieel wordt in woonwijken:

  • Veel woonwijken zijn niet gebouwd op 2 auto’s per woning. Het gevolg is straten die vol staan met geparkeerde auto’s. Veel van die auto’s rijden maar weinig kilometers per jaar, vaak zelfs minder dan 8000km. Die staan dus dagen geparkeerd voordat ze weer eens gebruikt worden. Een auto verbruikt 15m2 openbare ruimte voor parkeren. Vaak zijn het ook nog relatief oude auto’s. Mensen met auto’s die maar heel weinig rijden zijn beter af met een deelauto. Dat bespaart kosten en kost minder parkeerruimte. Bovendien is een deelauto meestal elektrisch. Dat bespaart dan weer uitlaatgassen in de wijk. Als je een auto maar weinig gebruikt, overweeg dan om je auto weg te doen en te starten met autodelen.
  • Het bespaart kosten. Reken de kosten voor verzekering, wegenbelasting, onderhoud, brandstof, parkeervergunning en afschrijving maar eens uit.
  • Het bespaart parkeerruimte die dan voor betere toepassingen gebruikt kan worden zoals; bloembakken, bomen, een picknickbank of fietsenstalling. Vooral bomen zorgen ook nog eens voor koeling van de omgeving en opname CO2 plus afgifte zuurstof en filtering fijnstof.
  • Wanneer de deelauto elektrisch is, zorgt het voor minder CO2 uitstoot, minder uitlaatgassen en minder lawaai in de wijk.

WeGo: uw partner voor duurzame buurtmobiliteit

Met meer dan 12 jaar ervaring in het omgaan met gedeelde mobiliteitsprojecten begeleiden we gemeenten en woningbouwontwikkelaars bij de implementatie van moderne mobiliteitsconcepten voor woonwijken.

Onze ervaren experts kennen de specifieke eisen en kunnen zo adviserende ondersteuning bieden.

De WeGo mobiliteitsoplossing zorgt ervoor dat een auto- of fietsdeelaanbod binnen een woonwijk eenvoudig en gemakkelijk gebruikt kan worden door de bewoners en beheerd wordt door de verantwoordelijke wagenparkbeheerder.

Klik hier om te ontdekken hoe WeGo succesvol mobiliteitsconcepten in wijken ondersteunt in Nederland:

https://wegocarsharing.com/delen-in-besloten-kring/

Wilt u ook weten hoe dat in Duitsland gaat? Klik dan hier:

https://wegocarsharing.com/de/ein-auto-fuer-die-ganze-nachbarschaft/

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende demo?

Neem contact op

We kijken ernaar uit om samen met u moderne en duurzame mobiliteitsconcepten voor woonwijken te ontwerpen.

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.