I want to ride my bicycle: groen licht voor de Business Bike

Business Bike Sharing on the rise

Zakelijke deelfietsen in opmars

Steeds meer klanten die al het WeGo platform gebruiken voor deelauto’s, voegen nu ook deelfietsen toe. Deze fietsen worden door de organisatie aangeschaft en voorzien van een elektronisch fietsslot dat met de WeGo app bediend kan worden, net als bij de deelauto’s. Alles gemakkelijk in één app.

Deze fietsen worden gebruikt om bijvoorbeeld naar afspraken op korte afstand te reizen, maar ook om woon-werkverkeer te faciliteren. Op het moment worden veel zakelijke deelfietsen ingezet bij gemeenten, zorgorganisaties, uitzendbureaus en woningcorporaties. Vaak gaat het direct om honderden fietsen voor grote organisaties met veel medewerkers, maar ook bij kleine organisaties kunnen deelfietsen heel goed een passende oplossing zijn.

Deelfietsen binnen de gemeente

Bij gemeenten worden afspraken en inspecties steeds meer gedaan op de fiets. Vaak is het sneller, worden parkeerprobleem vermeden en is een medewerker ook nog eens gezonder onderweg. Meestal worden elektrische fietsen gebruikt die door medewerkers gereserveerd, geopend en gesloten kunnen worden via de app. Eerder werden deze ritten vaak met de auto gedaan.

Woningcorporaties en het succes van deelfietsen

Hetzelfde geldt voor woningcorporaties. Afspraken met huurders gaan, om dezelfde redenen steeds meer op de fiets. Het is in veel gevallen net zo snel en er zijn geen parkeerproblemen. Bovendien is het goed voor de gezondheid. Privégebruik van de deelfietsen is in afspraak met de werkgever net als bij auto’s ook mogelijk met de app.

Deelfietsen in de zorg

Bij zorgorganisaties worden hele zorgrondes in bijvoorbeeld de thuiszorg op de zakelijke deelfiets gedaan. Ook hier is de fiets vaak praktischer in verband met parkeren. Bovendien is de aanschaf en het gebruik van een fiets natuurlijk veel goedkoper dan een auto. Veel mensen in de zorg werken deeltijd, dus de deelfietsen worden door verschillende medewerkers via een reservering in de app steeds afwisselend gebruikt. Die reserveringen kunnen dan ook terugkerend (bijv. elke dinsdag van 13:00-17:00 voor een periode van 3 weken) gemaakt worden en zo aan dienstroosters aangepast worden.

Uitzendbureaus en deelfietsen: een goede combinatie

Bij uitzendbureaus worden tegenwoordig naast deelauto’s ook veel deelfietsen gebruikt. Uitzendkrachten krijgen afhankelijk van de woon-werk afstand een fiets of auto toegewezen. De medewerker ziet in de app dan vanzelf welk voertuig en voor hem of haar gereserveerd is. De medewerker kan de fiets (of auto) dan openen en sluiten via de app. Daarnaast laat de app ook zien waar het voertuig staat en wordt de bestuurder erheen genavigeerd. In de app kunnen schade alsook andere meldingen gerapporteerd worden.

Start met de deelfiets binnen uw organisatie!

Herkent u deze situaties en wilt u ook eens bespreken wat deelfietsen binnen uw organisatie kunnen betekenen, neem dan contact op met Jelle Breman jelle@wegocarsharing.com

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.