Waarom is autodelen op vaste locaties de toekomst?

Een WeGo-white paper

Als we willen blijven autorijden, dan moet het aantal daadwerkelijke rijdende auto’s op de weg niet veel meer groeien of zelfs omlaag. De vraag naar mobiliteit groeit echter gewoon door. Autodelen staat, als één van de instrumenten om hier wat aan te doen, op de agenda bij particulieren, bedrijven en overheden.

Twee benaderingen: station-based of free-floating

Er bestaan inmiddels verschillende concepten voor het delen van auto’s. Daarin zien we twee benaderingen: station-based en free-floating.
Station-based betekent dat de auto’s altijd op vaste locaties staan en voor een bepaald tijdsperiode kunnen worden gereserveerd. Een auto reserveren kan ook al langere tijd van tevoren, zoals met hotels of huurauto’s.
Free-floating betekent dat de auto’s overal los verspreid kunnen staan. Je kijkt op een app of er auto’s in je omgeving zijn wanneer je er een nodig hebt. Die kun je dan meteen boeken. Binnen 20 minuten moet bijvoorbeeld dan de rit gestart zijn, anders vervalt de reservering.

Providers hanteren beide modellen

In de markt gebruiken commerciële providers van autodelen free-floating én station-based. De eerste zetten een groot aantal auto’s uit in de stad. Die krijgen vaak van die stad een vergunning voor parkeren op straat. Maar het aantal uit te geven parkeervergunningen is uiteraard niet oneindig. Bewoners willen er ook een en hebben er wellicht meer recht op. Station-based providers richten zich op vaste opstelplaatsen, zogenoemde hubs. Daarvoor moeten dus wel opstelplaatsen worden gerealiseerd.

Waarom is autodelen op vaste locaties de toekomst?

In free-floatingprojecten met deelfietsen, deelscooters en deelauto’s is gebleken dat providers in zulke gevallen gaan strijden om marktaandeel. Ze strooien elk vele voertuigen over de stad uit. Het is niet zo dat deze voertuigen de al aanwezige voertuigen van bewoners vervangen. Met als gevolg dat het parkeerprobleem en de congestie verergeren. Dat is gebleken uit onderzoeken in New York, Parijs, Amsterdam en uit breder onderzoek door het Austrian Institute of Technology. In een aantal steden besloot de stedelijke overheid dat de providers hun voertuigen moesten weghalen.

Bewoners kunnen het meestal niet waarderen als hun straat vol staat met geparkeerde deelvoertuigen, terwijl zij wel een parkeervergunning hebben maar hun eigen auto’s niet kunnen parkeren.

Uit het genoemde Oostenrijkse onderzoek is gebleken dat free-floating autodelen mensen uit het openbaar vervoer haalt. Vanuit het oogpunt van de minste problemen is openbaar vervoer in de stad – samen met fietsen of lopen – de meest gewenste manier van mobiliteit. Auto’s zijn bij voorkeur geschikt om vanúit de stad te reizen naar een locatie buiten de stad. Het is dan logisch om aan de randen van de stad en bij knooppunten van openbaar vervoer hubs met deelauto’s te creëren.

Autodelen op vaste locaties vermindert autobezit

Bij gebruikers van station-based deelauto’s heeft slechts 1 op de 10 gebruikers nog een eigen auto. Van die 10% die nog een eigen auto heeft, denkt meer dan een derde dat ze geen volgende eigen auto meer zullen kopen. Bij gebruikers van free-floating deelauto’s hebben 4 op de 10 gebruikers nog een eigen auto. Van die 40% denkt slechts 15% dat ze geen volgende eigen auto meer zullen kopen.

Plannen = Zekerheid = Vertrouwen

Het vertrouwen op de beschikbaarheid is onder gebruikers in station-based deelauto’s groot. Dit komt vooral omdat autodelen zo goed vooraf te plannen is. Als je over twee weken op maandagochtend een afspraak hebt, dan kun je je deelauto nu al vastleggen. Mocht er geen auto beschikbaar zijn op het station voor de gewenste tijdsperiode, dan kun je ruim op tijd iets anders regelen. Free-floating autodelen zorgt bij een groter volume voor problemen die te overkomen lijken maar dat niet zijn. Het legt een fors beslag op de toch al schaarse openbare ruimte, is duur, niet erg efficiënt en uiteindelijk niet duurzaam.

Free-floating met zelfrijdende auto’s geen oplossing

De vraag naar auto’s is niet over de gehele dag constant. Veel zelfrijdende auto’s zullen een deel van de dag stilstaan. Ze zijn vaak elektrisch en moeten worden opgeladen. Om allerlei bijkomende redenen zijn stations voor deze auto’s dé oplossing.

Randvoorwaarden voor het autodelen van de toekomst

De vaste locaties kunnen worden bepaald op goed bereikbare plekken, zoals bij treinstations of parkeergarages met een fietsenstalling erbij. Het is wel noodzakelijk dat in samenwerking met gemeentes de hubs voor deelauto’s worden ingericht.

Daarmee wordt het concept van deelauto’s ook beheersbaar voor de beheerder van de openbare ruimte. Voor gebruikers is het duidelijk waar ze moeten zijn. Serviceorganisaties kunnen efficiënt schoonmaakdiensten aanbieden, netbeheerders kunnen eenvoudiger veel laadcapaciteit aanleggen. Bovendien kan door een duidelijke vertrekplek en vertrektijd ook makkelijker een match worden gemaakt tussen mensen die dezelfde kant op moeten en in een deelauto samen kunnen reizen.

Alternatieve locaties zijn er in steden ook voldoende. Bedrijven/kantoren, autodealers, tankstations, sporthallen, appartementencomplexen en supermarkten hebben allemaal parkeerplaatsen waar auto’s kunnen worden klaargezet. Zelfs eigen auto’s kunnen deelauto’s worden en zo een bijdrage leveren aan het vergroten van de beschikbare openbare ruimte.

Hubs beproefd in logistiek en luchtvaart

Eigenlijk is het niet anders dan al jarenlang beproefde concepten uit de vracht-logistiek en luchtvaart.
Vracht of personen worden verzameld op een hub en gaan vervolgens naar de volgende hub waar de vracht of personen zich weer verspreiden. Transportbedrijven en luchtvaartmaatschappijen weten al jarenlang dat dit de meest efficiënte manier is tegen de laagste kosten.

De politiek moet in actie komen

Voor gemeentebesturen is dus het advies: help bij het realiseren van hubs voor deelauto’s. Station-based deelauto’s zorgen daadwerkelijk voor het vrijkomen van openbare ruimte. Free-floating autodelen zorgt voor het omgekeerde. Zorg dat de stations kunnen worden gebruikt door alle aanbieders van deelauto’s of schrijf tenders uit voor concessies op hubs.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.