De manier waarop we naar mobiliteit kijken en ermee omgaan, is aan het veranderen. Bedrijven worden zich er steeds meer van bewust dat zij op deze verandering moeten inspelen en hun werknemers niet langer “gewoon” een auto van de zaak moeten bieden.
Het alternatief? Een mobiliteitsbudget in combinatie met een flexibele oplossing voor het delen van bedrijfsvoertuigen.
Een mobiliteitsbudget houdt in dat bedrijven hun werknemers geen individuele voertuigen bieden voor zakelijk gebruik, maar een vooraf bepaald budget dat zij woon-werkverkeer en andere zakelijke ritten vrij kunnen besteden aan de voor hun meest passende vervoeropties. Bijvoorbeeld aan (een abonnement voor) openbaar vervoer of openbare deelauto’s, aan een leasefiets, taxi-ritten of aan het “huren” van de bedrijfspoolvoertuigen.
Een werknemer gebruikt in de zomer een fiets van de zaak om naar het werk te gaan. In de winter gaat hij met de bus of trein. Wil hij in het weekend privé een auto gebruiken, dan kan hij een poolauto uit het bedrijfswagenpark “huren”. Alle kosten worden automatisch verrekend met het mobiliteitsbudget.
Het deelplatform van WeGo maakt precies dit mogelijk: het eenvoudig en efficiënt delen van bedrijfsvoertuigen, oftewel zakelijk autodelen of corporate carsharing. Het platform omvat een reserveringssysteem, digitaal sleutelbeheer en een beheeromgeving. Gebruikers kunnen voertuigen reserveren via een smartphone app of een reserveringswebsite en het voertuig ook openen en sluiten via de app. De beheertool biedt inzicht in en controle over het wagenpark en automatiseert alle processen tot en met de facturering.
Een groeiend milieubewustzijn en technologische ontwikkelingen hebben het mobiliteitsvraagstuk bij veel bedrijven en organisaties op de voorgrond geplaatst. Steeds meer onderneming realiseren zich dat ze actie moeten ondernemen en hun eigen bijdrage moeten leveren. Ze staan vaker stil bij de sociale en milieueffecten van mobiliteit op de werknemers en het bedrijf zelf, waardoor meer en meer gekeken wordt naar alternatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen.
Dit is een veranderingsproces dat volgens mobiliteitsdeskundige Sylvia Lier “de meeste kans van slagen heeft als het topmanagement dit actief steunt en promoot als onderdeel van een duurzaamheidsstrategie.”
Een duidelijk voordeel van een mobiliteitsbudget is dat dit concept modern en vooruitstrevend is en goed aansluit bij de huidige tijdsgeest. Het vormt daarom een secundaire arbeidsvoorwaarde die uitstekend past bij innovatieve, toekomstgerichte en milieubewuste bedrijven. Door een flexibel mobiliteitsbudget en “Mobility as a Service” aan te bieden, moedigen bedrijven hun werknemers actief aan tot duurzamer mobiliteitsgedrag en besparen ze tegelijkertijd op de bedrijfsmobiliteit. Bijvoorbeeld door hun eigen vloot aan te bieden als deelauto’s die gehuurd kunnen worden.
Zowel de onderneming als de werknemers profiteren van een mobiliteitsbudget en zakelijk autodelen. Zeker wanneer het zakelijk autodelen wordt gedaan via een deelplatform zoals dat van WeGo. Het WeGo platform digitaliseert en automatiseert namelijk alle administratieve processen, van sleutelbeheer tot rittenregistratie. Bestaande wagenparken kunnen overigens probleemloos op het WeGo platform worden aangesloten. De oplossing is volledig voertuig- en merkonafhankelijk: ook bedrijfsfietsen en -scooters kunnen optimaal geschikt gemaakt worden voor deelgebruik en gezamenlijk beheerd worden in één platform.
Behalve de mogelijkheid om een onderscheid te maken tussen zakelijke en privéritten, kan ook het in rekening brengen van privégebruik van voertuigen volledig geautomatiseerd worden. Daarnaast wordt ook de administratieve rompslomp van het fysiek uitwisselen van sleutels en het registreren van eventuele schade aan voertuigen. Tegelijkertijd zijn de werknemers flexibel in hun keuze voor een vervoersmiddel, omdat de zakelijke deelauto’s zowel zakelijk als privé gebruikt kunnen worden.
Werkgevers die een mobiliteitsbudget willen aanbieden en daarbij ook bedrijfsvoertuigen voor deelgebruik ter beschikking willen stellen, kunnen dit realiseren met het WeGo platform. Het systeem biedt de mogelijkheid om mobiliteitsbudgetten soepel in de eigen systemen te integreren en ervoor te zorgen dat werknemers hun mobiliteitskosten kunnen verantwoorden.
Werknemers profiteren daarnaast van de voordelen die de smartphone app hen biedt. Met deze app hebben zij toegang tot alle beschikbare voertuigen. Het stelt hen onder andere in staat om eenvoudig via hun telefoon een voertuig te reserveren, openen en sluiten, hun rijbewijs te laten valideren en voertuigschade te registreren.
Onze visie op de toekomst is dat mobiliteit erop gericht moet zijn om mensen veilig, gemakkelijk en duurzaam van A naar B te brengen, zowel voor zakelijke als voor recreatieve doeleinden. Mobiliteitsbudgetten zijn slechts één voorbeeld van manieren om het gedrag van gebruikers positief te veranderen, het vervoer van pendelaars te verduurzamen en bedrijven te helpen besparen op hun wagenparkkosten.
Het aandeel van mobiliteitsbudgetten en zakelijke deelauto’s is momenteel nog relatief klein als je het vergelijkt met traditionele auto’s van de zaak. Maar de populariteit van de individuele auto van de zaak is de laatste jaren al aan het afnemen en zal alleen nog maar verder afnemen. Tegelijkertijd zullen alternatieve mobiliteitsoplossingen, mobiliteitsbudgetten en zakelijk autodelen, alleen maar populairder gaan worden.
Van het bieden van flexibiliteit voor werknemers en bedrijven tot het bevorderen van duurzaamheid, dit is een werknemersvoordeel dat bedrijven niet mogen negeren.
Onze experts helpen u graag! Vraag vandaag nog een vrijblijvende demo van onze mobiliteitsoplossing aan.
"*" geeft vereiste velden aan