Autodelen doen we al jaren en de meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met het begrip. Toch merken we dat er bij autodelen vaak maar aan een paar toepassingen gedacht wordt en dat men het vooral kent van de opvallende deelauto’s die je overal in de grotere steden geparkeerd ziet staan. Nou, na alweer 10 jaar techniek ontwikkelen voor deelmobiliteit kunnen we zeggen dat autodelen veel breder wordt ingezet!
Dat autodelen zo breed toepasbaar is, komt door de techniek die ervoor gebruikt wordt. Die maakt het onder andere mogelijk dat voertuigen heel eenvoudig en zelfstandig door meerdere gebruikers gereserveerd, geopend en gesloten kunnen worden via hun telefoon. En dat alle administratie rondom het gebruik volledig geautomatiseerd wordt, van rittenregistratie tot facturatie. Autodelen biedt daardoor in veel verschillende situaties een uitkomst.
Er zijn in hoofdlijnen drie toepassingen van autodelen (en fietsdelen en scooterdelen) die wij faciliteren: commercieel delen, zakelijk delen en delen binnen communities. In alle gevallen gaat het erom dat voertuigen door meerdere personen gebruikt worden, maar het doel en de insteek verschilt per toepassing.
Bij commercieel autodelen bieden partijen deelvoertuigen aan om daar geld mee te verdienen. WeGo faciliteert dit bijvoorbeeld al jaren binnen de verhuurbranche. We zien hierbij een verruiming in het aanbod. Denk bijvoorbeeld aan:
Veel bedrijven hebben een eigen vloot en bij veel bedrijven worden de bedrijfsvoertuigen al jaren gedeeld door meerdere medewerkers. De meeste doen dit echter zonder techniek, terwijl juist die techniek het delen van voertuigen effectief, efficiënt en comfortabel maakt. Want medewerkers kunnen dan zelf via hun telefoon een voertuig reserveren, openen en sluiten en de status van het voertuig inzien en bewerken; en de beheerder krijgt inzicht in en controle over het wagenpark.
Door deze (en nog vele andere) voordelen is autodelen een uitstekende mobiliteitsoplossing. Door flink minder handmatige (administratieve) handelingen, een hogere bezettingsgraad en continu inzicht in het gebruik van de voertuigen, kunnen bedrijven al gauw 20% besparen op hun wagenpark.
Voor vrijwel alle soorten bedrijven die flexibele en duurzame mobiliteit willen voor hun medewerkers, is autodelen een uitstekende optie:
Het aanbieden van deelvoertuigen kan voor werkgevers bovendien een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto van de zaak, zeker nu veel bedrijven door de coronapandemie minder ritten maken en veel medewerkers (deels) thuis blijven werken.
Tenslotte kan je denken aan autodelen binnen besloten kringen. Hierbij schaffen een kleine groep mensen deelmobiliteit aan die onderling gezamenlijk wordt gebruikt. Het grote voordeel is dat er zo minder voertuigen benodigd zijn: in plaats van dat elke persoon een eigen voertuig aanschaft en deze 95% van tijd niet gebruikt, deelt de groep één of meerdere voertuigen. De vaste kosten van het voertuig worden eerlijk verdeeld over de deelnemers en de gebruikskosten worden naar gebruik verrekend.
Ook hier zijn verschillende vormen te onderscheiden, bijvoorbeeld:
Autodelen, of eigenlijk de techniek hiervoor, is zeer breed toepasbaar. De ene partij gebruikt het voor een interessant verdienmodel en de andere zet het in als een kostenbesparende mobiliteitsoplossing voor de medewerkers of bewoners. En ongetwijfeld gaan er nog veel meer toepassingen komen. De populariteit van mobiliteit delen is namelijk nog altijd groeiende en steeds meer werkgevers, ondernemers en particulieren ontdekken de mogelijkheden en voordelen.
Wil je meer weten over autodelen en wat dit voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer!
"*" geeft vereiste velden aan