Autodelen: voor welke doeleinden kan je dat inzetten?

Autodelen doen we al jaren en de meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met het begrip. Toch merken we dat er bij autodelen vaak maar aan een paar toepassingen gedacht wordt en dat men het vooral kent van de opvallende deelauto’s die je overal in de grotere steden geparkeerd ziet staan. Nou, na alweer 10 jaar techniek ontwikkelen voor deelmobiliteit kunnen we zeggen dat autodelen veel breder wordt ingezet!

Commercieel, zakelijk of community

Dat autodelen zo breed toepasbaar is, komt door de techniek die ervoor gebruikt wordt. Die maakt het onder andere mogelijk dat voertuigen heel eenvoudig en zelfstandig door meerdere gebruikers gereserveerd, geopend en gesloten kunnen worden via hun telefoon. En dat alle administratie rondom het gebruik volledig geautomatiseerd wordt, van rittenregistratie tot facturatie. Autodelen biedt daardoor in veel verschillende situaties een uitkomst.

Er zijn in hoofdlijnen drie toepassingen van autodelen (en fietsdelen en scooterdelen) die wij faciliteren: commercieel delen, zakelijk delen en delen binnen communities. In alle gevallen gaat het erom dat voertuigen door meerdere personen gebruikt worden, maar het doel en de insteek verschilt per toepassing.

Commercieel autodelen

Bij commercieel autodelen bieden partijen deelvoertuigen aan om daar geld mee te verdienen. WeGo faciliteert dit bijvoorbeeld al jaren binnen de verhuurbranche. We zien hierbij een verruiming in het aanbod. Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Autoleveranciers en leasemaatschappijen die deelauto’s leveren aan bedrijven/organisaties, die deze vervolgens inzetten als poolauto’s voor hun medewerkers
 2. Autoleveranciers/leasemaatschappijen die deelauto’s aan hun klanten aanbieden voor short lease, short term verhuur of shared private lease
 3. Dealerbedrijven die hun vervangend vervoer 24/7 beschikbaar stellen voor hun klanten en het volledige proces met behulp van autodeeltechniek automatiseert
 4. Autoleveranciers/leasemaatschappijen die deelauto’s aanbieden binnen auto-abonnementen
 5. Gemeenten die op plekken in steden en dorpen autodelen faciliteren voor de bewoners (vaak ter vermindering van de autodrukte, parkeerdruk en CO2-uitstoot)
 6. Mobiliteitsbedrijven die autodelen faciliteren voor groepen bewoners of ondernemers
 7. Mobiliteitsbedrijven die (elektrische) deelbestelauto’s ter beschikking stellen aan pakketbezorgers
 8. Camperdealers die eenvoudig en volledig gedigitaliseerd campers willen verhuren aan hun klanten
 9. Aanbieders van accommodatie die tegen een vergoeding deelvoertuigen beschikbaar stellen aan hun gasten/huurders
 10. Aanbieders van werkplekken die tegen een vergoeding deelvoertuigen beschikbaar stellen aan de huurders
 11. Partijen die met behulp de autodeeltechniek een platform creëren waarop gebruikers eenvoudig hun voertuig aan elkaar kunnen verhuren

Zakelijk autodelen

Veel bedrijven hebben een eigen vloot en bij veel bedrijven worden de bedrijfsvoertuigen al jaren gedeeld door meerdere medewerkers. De meeste doen dit echter zonder techniek, terwijl juist die techniek het delen van voertuigen effectief, efficiënt en comfortabel maakt. Want medewerkers kunnen dan zelf via hun telefoon een voertuig reserveren, openen en sluiten en de status van het voertuig inzien en bewerken; en de beheerder krijgt inzicht in en controle over het wagenpark.

Door deze (en nog vele andere) voordelen is autodelen een uitstekende mobiliteitsoplossing. Door flink minder handmatige (administratieve) handelingen, een hogere bezettingsgraad en continu inzicht in het gebruik van de voertuigen, kunnen bedrijven al gauw 20% besparen op hun wagenpark.

Voor vrijwel alle soorten bedrijven die flexibele en duurzame mobiliteit willen voor hun medewerkers, is autodelen een uitstekende optie:

Het aanbieden van deelvoertuigen kan voor werkgevers bovendien een aantrekkelijk alternatief zijn voor de auto van de zaak, zeker nu veel bedrijven door de coronapandemie minder ritten maken en veel medewerkers (deels) thuis blijven werken.

Autodelen binnen communities

Tenslotte kan je denken aan autodelen binnen besloten kringen. Hierbij schaffen een kleine groep mensen deelmobiliteit aan die onderling gezamenlijk wordt gebruikt. Het grote voordeel is dat er zo minder voertuigen benodigd zijn: in plaats van dat elke persoon een eigen voertuig aanschaft en deze 95% van tijd niet gebruikt, deelt de groep één of meerdere voertuigen. De vaste kosten van het voertuig worden eerlijk verdeeld over de deelnemers en de gebruikskosten worden naar gebruik verrekend.

Ook hier zijn verschillende vormen te onderscheiden, bijvoorbeeld:

 1. Een groep ondernemers / collega’s die samen een auto deelt
  Dit zie je onder andere vaak bij bedrijfsverzamelgebouwen: men deelt al hetzelfde gebouw en gaat ook mobiliteit delen.
 2. Een groep bewoners die samen een auto deelt
  Dit kan een deelauto zijn die een stel buren met elkaar delen, maar het komt ook voor dat er één of meerdere deelauto’s worden aangeschaft voor een hele straat of wijk. Dit leidt in de praktijk vaak tot minder auto’s in de straat.
 3. Shared private lease: Een groep vrienden, kennissen of familieleden die samen een auto deelt
  Het is een nieuw concept: shared private lease, waarbij je met een kleine groep bekenden een auto leaset die voorzien is van deeltechniek. Dat heeft als voordeel dat iedere deelnemer in een app kan zien of de auto beschikbaar is en deze kan reserveren. Dan kan een ander er niet mee weg. En er hoeft niet steeds een autosleutel te worden uitgewisseld, want openen en sluiten gebeurt via de telefoon. De voertuigkosten worden eerlijk verdeeld over alle deelnemers.

Kortom…

Autodelen, of eigenlijk de techniek hiervoor, is zeer breed toepasbaar. De ene partij gebruikt het voor een interessant verdienmodel en de andere zet het in als een kostenbesparende mobiliteitsoplossing voor de medewerkers of bewoners. En ongetwijfeld gaan er nog veel meer toepassingen komen. De populariteit van mobiliteit delen is namelijk nog altijd groeiende en steeds meer werkgevers, ondernemers en particulieren ontdekken de mogelijkheden en voordelen.

Meer weten over autodelen?

Wil je meer weten over autodelen en wat dit voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Neem contact op

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.