WeGo op bezoek #1: Verandering in het mobiliteitsbeleid

In het thema ‘WeGo op bezoek’ brengen we samen met experts actuele onderwerpen aan het licht. Deze keer ging WeGo op bezoek bij Ronald Postma, Founding Partner van Syndesmo. Syndesmo geeft organisaties advies in het mobiliteitsbeleid.

Hoe ontwikkelen organisaties een nieuw of vernieuwd mobiliteitsbeleid?

“ In de praktijk merken we dat er een directe aanleiding moet zijn. Bijvoorbeeld een parkeerprobleem, verhuizing, fusie, wegwerkzaamheden, etc. Er moet iets van urgentie zijn. Dan is ons advies dat het bedrijf eerst met alle relevante stakeholders (denk aan directie, OR, HR, facility, maar ook lijnmanagers) consensus bereikt over de belangrijkste doelen van het nieuwe mobiliteitsbeleid en daarna pas de oplossingen induikt. “

Wat is uw kijk op het zakelijk autodelen als toevoeging in het mobiliteitsbeleid?

“ Ik denk dat in veel gevallen zakelijk autodelen een waardevolle toevoeging kan zijn in het mobiliteitsbeleid. De innovatie zal o.a. zitten in het collectief opzetten van zakelijke autodeelsystemen met meerdere bedrijven en indien mogelijk met toegang tot het systeem voor  bewoners in de avond en het weekend. Ook het delen van de persoonsgebonden leaseauto zal met de juiste incentives een kansrijke trend kunnen worden. Tot slot denk ik dat de fiscus het privégebruik van de zakelijke deelauto aantrekkelijker en makkelijker zou moeten maken.  “

Wanneer adviseert u het zakelijk autodelen?

“ Zakelijk autodelen is in bijna alle gevallen een interessante oplossing. Als men duurzaamheid nastreeft, dan is een zakelijk autodeelsysteem een aantrekkelijk instrument om het zakelijk gebruik van de (veelal) vuilere privéauto’s te beperken. Streeft men kostenbesparing na, dan kan een zakelijk autodeelsysteem ook een goed instrument zijn. Er zijn namelijk geen declaraties meer nodig en minder parkeerplaatsen. Ook bij parkeerschaarste, de invoering van mobiliteitsbudgetten en het stimuleren van alternatief vervoer in het woon-werk verkeer kan een zakelijk autodeelsysteem een uitstekend alternatief zijn. “

Wat is uw toekomstverwachting op het gebied van mobiliteit van bedrijven?

“ Ik denk dat de arbeidsvoorwaardelijke leaseauto het uiteindelijk gaat afleggen t.o.v. het mobiliteitsbudget, en dat de zakelijk rijder steeds vaker geconfronteerd wordt met het bonus-malus leasebudget (financiële incentives om minder, schoner en goedkoper te rijden).  Het marktaandeel van de e-bike in het woon-werk verkeer zal fors toenemen. Daarnaast denk ik dat ‘Mobility As A Service’ een belangrijke innovatie gaat worden. Providers die werknemers in staat stellen om per dag, per reis de slimste keuze te laten maken en zowel de werknemer als de werkgever daarin volledig ontzorgen. “

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.