De kansen van zero-emissie stadslogistiek voor ondernemers en mobiliteitsbedrijven

Zero-emissie stadslogistiek

Een groeiend aantal Nederlandse gemeenten werkt de komende jaren toe naar ‘zero-emissie stadslogistiek’. De binnensteden veranderen geleidelijk in zero-emissiezones, waar uiteindelijk alleen volledig uitstootvrije voertuigen toegelaten worden. Dat heeft gevolgen voor o.a. ondernemers die in zo’n gebied gevestigd of actief zijn. Want wie nu nog zakelijk rijdt in een brandstofauto of -bus, zal op den duur moeten gaan investeren in een elektrisch of waterstofvoertuig.

Of niet? Mobiliteitsbedrijven kunnen hier namelijk ook slim op inspelen en hen een aantrekkelijk, meer betaalbaar alternatief aanbieden.

Aanzienlijke investering

Met de zero-emissiegebieden willen gemeentes voorkomen dat de groeiende economische bedrijvigheid ten koste gaat van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in steden. Een positief streven, maar wel één waarmee ondernemers en winkeliers rekening moeten houden.

Een groot deel zal straks met de huidige bestelwagen of transportbus niet meer in deze zones mogen rijden. Dat is behoorlijk lastig als je bedrijf daar gevestigd is of als je regelmatig in de binnenstad moet zijn voor het ophalen/afleveren van goederen of het leveren van after-sales service.

Het probleem is dat emissieloze voertuigen nog steeds relatief duur zijn en daardoor nog niet voor alle ondernemers toegankelijk. Het is nog de vraag of dat de komende jaren gaat veranderen. Vooral voor kleinere ondernemers en winkeliers betekent de aanschaf een flinke investering. Voor wie maar sporadisch met een (bestel)auto of busje in de binnenstad moet zijn, is zo’n investering zonde van het geld. Daar komt bij dat niet iedere ondernemer dat geld missen in deze financieel lastige tijd kan missen (en wie weet hoe lang die nog voortduurt).

Er is een alternatief

Mobiliteitsaanbieders en operators van deelmobiliteit kunnen hier slim op inspelen (en dat gebeurt momenteel al!). Namelijk door zero-emissie voertuigen – die geschikt zijn voor goederentransport – voor deelgebruik beschikbaar te stellen op locaties rondom of in de zero-emissiezones. Oftewel: zero-emissie deelmobiliteit speciaal voor (lokale) ondernemers. Het concept houdt in dat ondernemers samen elektrische voertuigen delen en dus alleen betalen voor het gebruik. Hierdoor hebben ze dus geen (hoge) vaste kosten voor eigen (stilstaande) voertuigen.

Hoe het werkt:

Ondernemers kunnen de voertuigen via een abonnement of een pay-per-use-constructie geheel zelfstandig kunnen boeken voor een aantal uur, een dag of eventueel meerdere dagen. Ze kunnen het voertuig meenemen naar de zaak, daar de goederen inladen en deze vervolgens afleveren op hun bestemming binnen of buiten de zero-emissiezone. Of de ondernemer rijdt met de eigen (brandstof)auto of bus naar de standplaats van het deelvoertuig, laadt de spullen over en doet de bezorging vervolgens met de emissieloze deelauto of-bus. Of een elektrische -bakfiets niet te vergeten.

Dit biedt ondernemers een heel flexibele en betaalbare oplossing, waarmee ze zonder grote investeringen kunnen voldoen aan de regelgeving. Bovendien hebben ze op deze manier toegang tot mobiliteit, maar niet de “lasten” van bezit. De gebruiker hoeft zich niet bezig te houden met de verzekering, onderhoud, schoonmaak, etc. en houdt zo tijd over voor andere zaken.

Technologie dat deelgebruik mogelijk maakt

Technologie maakt het mogelijk om op een makkelijke manier (bestel)auto’s, bussen of bakfietsen beschikbaar te stellen aan een groep ondernemers en in te zetten als deelvoertuigen. Of zoals wij het noemen: slimme bezorgvoertuigen. WeGo is gespecialiseerd in deze technologie. Het WeGo platform maakt alle soorten voertuigen – van vrachtauto’s tot fietsen en alles ertussenin – optimaal geschikt voor deelgebruik.

Dankzij de technologie kunnen de ondernemers bijvoorbeeld heel gemakkelijk zien of er een voertuig beschikbaar is, er één reserveren voor een korte of langere periode en het voertuig vervolgens in gebruik nemen. Allemaal via een handige app op hun telefoon. Met die app openen en sluiten zij ook de voertuigen, dus geen gedoe met sleutels ophalen en terugbrengen.

Het platform kan helemaal naar wens worden ingericht en u als aanbieder van de deelmobiliteit bepaalt zelf de gebruiksvoorwaarden. U bepaalt bijvoorbeeld wie zich mag aanmelden als bestuurder, hoe lang men een voertuig minimaal/maximaal kan reserveren en de tarieven. Denk aan een bedrag per maand, dag, uur, minuut, gereden kilometer of een combinatie. Ook kunnen de facturen volledig automatisch door het platform worden verstuurd.

In de backoffice kan de aanbieder daarnaast alle relevante data met betrekking tot de voertuigen, de gebruikers en het gebruik inzien. Denk aan de gereden ritten, gemaakte boekingen, bezettingsgraadcijfers, voertuigstatus en meer. Kortom: onze oplossing biedt alles om deelmobiliteit mogelijk te maken!

De oplossing voor de toekomst

Inmiddels hebben al 27 gemeenten het besluit genomen om een zero-emissiezone in te voeren. Dat biedt veel kansen voor aanbieders die de potentie van deze markt zien. In enkele steden zijn inmiddels al partijen actief die via het WeGo platform deelmobiliteit faciliteren voor de lokale ondernemers en winkeliers. Dat het concept werkt hebben zij al ondervonden. Wie volgt?

Wilt u meer weten over het WeGo platform en slimme bezorgvoertuigen? Bezoek dan snel onze website of neem direct contact met ons op. We helpen u graag bij de invulling van uw propositie.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.