Deeleconomie: Vernieling of vernieuwing van de markt?

Hoe lief is de deeleconomie?. Donderdag 4 juni zond BNR een radioprogramma uit dat geheel in het teken stond van de deeleconomie. Peer to peer(P2P) deelbedrijven  bestaan al een tijd, denk aan Marktplaats, waar vrager en aanbieder direct met elkaar in contact komen middels tussenkomst van een website. Maar de peer to buisness to peer-deelbedrijven winnen sinds kort aan populariteit. Peer to buisness to peer (PBP)zorgt ervoor dat er geen contact meer is tussen de vrager en de aanbieder. Een voorbeeld dat genoemd werd in het programma is IamBnB. Een initiatief uit Amsterdam waarbij het verhuren van een woning via AirBnB nog aantrekkelijker wordt, omdat er geen sociaal kapitaal geleverd wordt door de verhuurders. Zij regelen het contact met de gasten, de sleuteloverdracht, de schoonmaak, enzovoorts.  Het PBP model is ook toepasbaar op WeGo, want er vindt geen contact plaats tussen verhuurder en huurder, aangezien alles geautomatiseerd is. Zo is bijvoorbeeld de WeGoApp de virtuele sleutel en informatiebron voor beide partijen.

Over het verdwijnen van sociaal kapitaal verschillen de meningen. Een groot voordeel is het gemak. Door zelf niet langer een rol te spelen wanneer je een auto, huis of boot verhuurt, verdien je geld zonder enige inspanning. PBP zorgt voor gemak en efficiëntie. Wat werd aangehaald als nadeel is de bijkomstigheid van slechte omgang met het desbetreffende product. In de VS werd er zo slordig met deelauto’s omgegaan, dat de ingebouwde blackboxen die geautomatiseerd autodelen mogelijk maken massaal verwijderd werden. Gesteld wordt dat dit komt door het gebrek aan persoonlijk contact, wat er in resulteerde dat mensen niet netjes met auto’s omgingen en de claims omhoogschoten. Om dit soort praktijken te voorkomen screent WeGo iedere huurder, zo verhuur je met een gerust hart je auto. De huurder kan via de app de auto beoordelen en een review achterlaten.

In hoeverre kun je eigenlijk spreken van een deeleconomie, wanneer je eigenlijk een dienst verkoopt? Dit is een hekel punt voor de huidige aanbieders binnen de deeleconomie van tegenwoordig. De bezwaren zijn voornamelijk van morele aard met betrekking tot platformbedrijven. Dit zijn bedrijven met een platform waar vraag en aanbod samengebracht worden. In een artikel van de Correspondent wordt dit probleem ook benoemd. De huidige regelgeving is niet ingesteld op de bemiddelende internetplatformen, stelt Lynn Berger. Neem Uber als voorbeeld. Taxichauffeurs zijn boos om dit initiatief, omdat zij aan allerlei regels moeten voldoen en iedereen zich bij Uber kan aansluiten. Is dit het vernielen van de markt, of het vernieuwen van de markt? Ja, er zouden banen kunnen verdwijnen door deze startups, maar er ontstaan ook nieuwe banen. Zo wordt er tijdens het radioprogramma bij BNR vertelt dat er om Airbnb heen,verscheidenestartups zijn ontstaan die van het P2P platform AirBnB een PBPplatform maken. Deze nieuwe bedrijfjes zijn onder andere de schoonmaak- en sleuteloverdrachtbedrijven zoals het hier boven genoemde IamBnB. Dus een baan zoals kamermeisje of receptionist blijft bestaan, enkel in een andere vorm. Of deze beter is blijft onbeantwoord. Er wordt gesteld dat het geen zwart-wit situatie is. Het oude en nieuwe model aanbieders lijken elkaar in de weg te zitten en de ‘klassieke’ bedrijven voelen zich benadeeld, doordat zij zich aan wet- en regelgeving dienen te houden, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen. Is het nu dan de tijd voor inzetbare, werkbare spelregels die bij deze tijd en ontwikkelingen passen?

Lees hier het artikel van de Correspondent: De deeleconomie is booming. Maar wat is het?

Luister hier het radioprogramma van BNR terug: Hoe lief is de deeleconomie

De links naar de genoemde deelplatformen vind je door in de tekst op de naam te klikken.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.