Bedrijven profiteren van de deeleconomie

De deeleconomie is niet alleen interessant voor consumenten, maar ook voor bedrijven. Veel onderdelen van de deeleconomie focussen zich op consumenten en op de stappen die zij kunnen ondernemen om kosten te besparen en milieubewuster te leven door middel van ‘delen’. Maar er zijn ook voordelen voor bedrijven om deel te nemen aan de deeleconomie trend. Hier worden vier manieren voor bedrijven benoemd om hierop in te haken.

1. Bedrijven delen met andere bedrijven

Voor bedrijven kan het aanschaffen van bedrijfsmiddelen en machines een grote kostenpost zijn. De bedrijven die dit kapitaal in bezit hebben, kunnen ervoor kiezen om auto’s, fietsen, hijskranen, bulldozers, enzovoorts aan te bieden aan andere bedrijven. Bedrijven en instellingen kunnen met elkaar delen door middel van het platform Floow2. Ook kantoorruimtes die niet gebruikt worden kunnen gedeeld worden aan bedrijven of zzp’ers die een tijdelijke werkplek nodig hebben. Het delen van kantoorruimtes wordt ook wel ‘co-working’ genoemd. Op de site Deelstoel.nl stellen ambtenaren hun werkplek beschikbaar aan collega’s van andere vestigingen. Er wordt gezamenlijk gebruik gemaakt van het internet, stroom, koffieapparaten en bureauruimtes. In Nederland heb je bijvoorbeeld de co-working-dienstverleners zoals The Thinking Hut en iGluu.

2. Bedrijven laten kennis medewerkers delen

Voor consumenten bestaat de site Konnektid. Hier kunnen buurtbewoners met elkaar kennis en vaardigheden delen. Maar er bestaat ook zo’n platform op de bedrijfsvloer. Er zijn werknemers die buiten hun eigen verantwoordelijkheden om kennis of vaardigheden uitbreiden en delen met collega’s wat het bedrijf kan gebruiken. Via het platform GuruScan kunnen werknemers een vraag stellen aan collega’s op een andere locatie of etage. Op deze manier wordt informatie onderling gedeeld.

3. Bedrijven huren/delen met consumenten

De consument gebruikt en betaalt voor het product terwijl het wel in het bezit blijft van het bedrijf. Het kan dus zijn dat bedrijven bepaalde producten delen, zoals bouwbedrijven die apparaten delen of bedrijven en overheden die het wagenpark delen met de buurtbewoners buiten kantooruren. Ze kunnen dit doen door middel van een online platform of zelf een project in werking stellen. Als voorbeeld heeft Ikea in 2010 een platform gelanceerd waar klanten hun tweedehands Ikea-meubels op kunnen verkopen. Een belangrijke motivatie is dat Ikea zijn imago en reputatie als milieuvriendelijk bedrijf een flinke boost geeft en daarmee klanten trekt die graag groen kopen. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om deskundigheid te delen. Bijvoorbeeld de kennis die komt kijken bij  reparaties en onderhoud. Zij kunnen meedoen aan de deeleconomie door hun expertise aan consumenten te ‘verhuren’.

4. Zoek een nieuw businessmodel

Ook kan een bedrijf voor een  nieuw businessmodel kiezen dat zich focust op de deeleconomie. Dit trekt een nieuwe stroom consumenten aan en laat de innovatieve kant zien van het bedrijf. Er bestaan sharing events waar consumenten artikelen met elkaar ruilen. Wanneer jouw bedrijf een product heeft die op deze manier geruild kan worden, kan een bedrijf ervoor kiezen om aan zulke events deel te nemen of zelf een online deelplatform te ontwikkelen.

De groeiende deeleconomie biedt zeer veel kansen, groeipotentieel en winstgevendheid voor bedrijven die daarvan weten te profiteren.
Heeft u nog meer tips voor bedrijven om te kunnen profiteren van de deeleconomie? Reageer dan op deze blog en deel je kennis. Together we share.


Bron: Matzier, K., Velder, V., & Kathan, W., (2015). Hoe bedrijven zich kunnen aanpassen aan de deeleconomie. Sigma 3. 18-21.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.