Autodelen… Veroorzaker van files?

Het einde van de zomer is weer aangebroken. Het moment van het jaar waarop de treinen voller raken, de snelwegen drukker, en de files langer worden. Wellicht gebruikt u net als vele anderen uw auto voor uw dagelijkse vervoer. De kans is groot dat u dan aandeelhouder bent in het creëren van de dagelijkse files. In het journaal worden de fileverwachtingen naast de weersverwachtingen genoemd alsof het allebei variabelen zijn waar mensen geen directe invloed op hebben. Wel dus! Het overschot aan auto’s en de ongelukken zijn de grote veroorzakers van files. En zo vlak na de zomervakantie is de kans op ongelukken maar liefst 30% groter dan normaal.

“Automobilisten moeten na de zomervakantie altijd weer even gewaarschuwd worden om extra op te letten omdat kinderen in grote groepen, lopend en op de fiets op weg zijn naar school,” aldus Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. Dit is de reden dat er billboards geplaatst worden met “De scholen zijn weer begonnen”. De files worden echter niet alleen door ongelukken veroorzaakt. Volgens onderzoek van Vervoerswetenschap is autodelen ook een veroorzaker van file. Het autodelen zorgt er namelijk voor dat mensen ritten met de gedeelde auto maken die zij anders niet maken. Ook worden er nu ritten met de auto gemaakt die anders met de fiets of het openbaar vervoer gemaakt werden.

Wel is het slimmer om de auto voor korte ritjes te laten staan. Juist bij deze korte stukjes verbruikt de auto het meeste brandstof, gemiddeld één op tien, aldus een artikel in de Metro. Als men elke dag de auto pakt voor een afstand van 3 kilometer, is dat per jaar ruim 2000 kilometer. Door voor deze ritjes consequent de fiets te pakken, wordt er ongeveer € 240 per jaar bespaard. Bovendien is het beter voor de gezondheid.

Om het fileprobleem op te lossen en het aantal ongelukken te laten dalen is het noodzakelijk dat het aantal auto’s wordt gereduceerd, de kosten worden gereduceerd en hiermee het milieu wordt bespaard. Denkt u dat autodelen hiervoor een duurzame oplossing is? Bent u bereid om (in de toekomst) te gaan autodelen? Geef uw mening hierover in een reactie!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.