Autodelen op de politieke agenda

Autodelen op de politieke agenda

Afgelopen zaterdag, 7 maart 2015, presenteerde WeGo haar visie in het autodelen en de rol van de overheid. Er werden punten benoemd waarop de overheid kan bijdragen om autodelen tot een succes te maken. Het Energieakkoord van SER stelt de volgende mobiliteitsdoelstelling: de CO2 uitstoot moet in 2050 met 60 procent verminderd zijn. Dit is te verwezenlijken door middel van een tussentijdse streef voor 100.000 deelauto’s met een zeer lage uitstoot in 2020.

WeGo was uitgenodigd door Joacim de Kam, kandidaat Statenlid van het CDA, die ervoor gezorgd heeft dat het autodelen is opgenomen in het verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten. Het doel van de presentatie was allereerst de politici, waaronder Jaap Bond (lijsttrekker CDA Noord-Holland) en Wim van de Camp (Europarlementariër), te enthousiasmeren voor het autodelen, om vervolgens te laten zien welke rol de overheid kan vervullen.

Een grote rol van de overheid is noodzakelijk voor het behalen van de mobiliteitsdoelstelling van het SER Energieakkoord” zei Michiel Gerritsen tijdens de presentatie van WeGo.

Het stimuleren van het burgerinitiatief om te autodelen via deelplatformen of via organisaties is zaterdag benoemd. Net zoals het faciliteren van een gemeentelijk beleid. In het mobiliteitsbeleid kan autodelen als aanvulling van het openbaar vervoer worden opgenomen. Ook het parkeerbeleid zou aangepast moeten worden, zodat autodelen aantrekkelijker wordt. Een goedkopere parkeervergunning voor particuliere deelauto’s bijvoorbeeld. Maar er is ook meer communicatie nodig. Burgers moeten om hulp kunnen vragen en voorzien worden van lokale informatie betreft het autodelen. Ook werkgevers kunnen zo worden aangemoedigd tot autodelen.

Als laatste kwam aan bod dat gemeenten en overheidsinstellingen het eigen wagenpark moeten gaan delen. Het liefst met de omwonenden in de avonduren en weekenden. Zo’n project wordt nu getest in Gemeente Sittard door middel van 10 elektrische auto’s. Ook Gemeente Amsterdam is aan het autodelen onder haar medewerkers en realiseert hierdoor de mogelijkheid tot verkleining van het wagenpark.

Kortom, de overheid kan een zeer bepalende en grote rol spelen om autodelen als mobiliteitsoplossing in te zetten. Met het autodelen op de politieke agenda zal ook het Energieakkoord meer aandacht krijgen en kan de mobiliteitsdoelstelling worden behaald.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.