Minder files door autodelen?

Tegenwoordig zijn files niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In het nieuws wordt het verkeer naast de weersverwachtingen genoemd, alsof het allebei variabelen zijn waar mensen geen invloed op hebben. De dagelijkse files zijn niet alleen tijd- en energieverslindend, ze zijn ook nog eens gevaarlijk. Files zorgen regelmatig voor nog meer ongelukken, denk maar aan kop-staart botsingen of aan de motorrijders die zich tussen de auto’s heen wurmen. Hierdoor ontstaat er dus een vicieuze cirkel waarbij ongelukken files veroorzaken, en files ongelukken veroorzaken.

Het delen van auto’s kan ervoor zorgen dat mensen ritten met de auto maken die ze anders met de fiets of openbaar vervoer zouden maken. Wel hebben de mensen hun auto minder tot hun beschikking, omdat deze gedeeld wordt. Ze laten de auto voor korte ritjes dan staan. De voordelen van autodelen zijn dus dat je auto meer kilometers maakt voor meerdere personen, en daarmee andere auto’s overbodig maakt. Daarnaast worden de autokosten per persoon gereduceerd, omdat die ook gedeeld worden. Tevens zal de auto alleen gebruikt worden als deze écht nodig is. Voor kleine stukjes zullen de eigenaren de auto laten staan, wat het aantal auto’s op de weg dus reduceert.

Door het delen van uw auto wordt niet alleen het aantal auto’s op de weg gereduceerd, uw kosten worden ook sterk gereduceerd. Hierover zegt Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu: ”Autodelen moet normaal worden. We hopen dat het over 10 jaar net zo vanzelfsprekend is als autobezit. Het potentieel van 1,3 miljoen laat zien hoe reëel deze gedachte is.” aldus Van der Gaag. Uit onderzoek blijkt dat een auto gemiddeld 23 uur per dag stilstaat. Dit is veel te lang. Als deze auto minder stil zou staan, zal het andere auto’s overbodig maken. Autodelen is hiervoor een duurzame oplossing, waarbij het aantal auto’s wordt gereduceerd, de kosten worden gereduceerd en het milieu wordt bespaard.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.