De Green Deal: één grote grap?

De ambitie van de Green Deal is om 100.000 deelauto’s in Nederland te hebben in 2018, terwijl Nederland in het voorjaar van 2015 nog maar 16.617 deelauto’s telde. Niet iedereen is zeker van de haalbaarheid van deze doelstelling, want de deelauto’s moeten een flinke stijging maken. Het bestaande aantal op dit moment is slecht 16,6% van het te behalen doel. WeGo heeft daarentegen wel haar vertrouwen geuit door middel van haar handtekening onder de Green Deal. Het ambitieuze doel moet echter wel benaderd worden vanuit een milieuverantwoord perspectief, want daar draait het tenslotte allemaal om. Helaas benoemd de Green Deal en tevens ook het Energieakkoord alleen het aantal deelauto’s. Wat naar onze mening belangrijker is, is het aantal autodelers. De mate waarin de autodelers ook daadwerkelijk autodelen is een maatstaf voor de waarde creatie van het autodelen. De deelauto’s an sich voegen niet veel waarde toe in de maatschappij wanneer deze niet volledig bezet worden.

Sinds particulieren de mogelijkheid hebben om een eigen auto als deelauto aan te bieden via diverse deelplatformen, is het aantal deelauto’s hard gestegen. Natuurlijk is het mooi om te zien dat particulieren open staan voor de milieu- en mobiliteitsoplossing, maar wanneer we kijken naar hoe vaak deze auto’s gereserveerd worden is dat veelal nog teleurstellend. Uit onderzoek is gebleken dat er gemiddeld 7 particulieren gebruik maken van één deelauto. Wanneer deze verhouding hetzelfde zal blijven zou dat betekenen dat er ongeveer 790.000 autodelers nodig zijn om de Green Deal te verwezenlijken in 2018. Is dit een haalbaar doel? Dat is natuurlijk de vraag. Op dit moment zijn er in Nederland 131.448 autodelers en ook hier is het aantal slechts 16,6% van het te behalen doel. Maar wordt er echt een verschil gemaakt als er 100.000 deelauto’s en 790.000 autodelers zijn? Want deze mensen staan ingeschreven maar maken ze ook daadwerkelijk gebruik van de deelauto’s? En hoe vaak maken ze dan gebruik van zo’n auto?

Het afgelopen jaar is er veel aandacht aan het concept autodelen geschonken. Zelfs vanuit gemeentes wordt het belang hoog gelegd. Diverse informatieve bijeenkomsten hebben het autodelen benoemd en gemeentes zijn begonnen aan de race om de autodeel award van de Ik-ben-hopper campagne. Particulieren gaan zich steeds vaker verenigen om zo kosten te drukken en duurzamer te leven. De markt is er klaar voor en wij verwachten dat de groei in autodelers, maar ook de groei in het daadwerkelijke gebruik van de deelauto’s, iedereen versteld laat staan.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.