Blijf offline in het verkeer

Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker een smartphone te hebben. In het verkeer is de smartphone een grote afleiding met als gevolg tientallen tot honderd verkeersdoden per jaar. Hierbij wordt zelfs het smartphone-gebruik als een van de gevaarlijkste vormen van afleiding genoemd. En ondanks dit gevaar wordt social media ook tijdens het rijden meerdere keren per dag gecheckt. Het blijkt zelfs dat 5 miljoen mensen hun smartphone gebruikt tijdens het rijden. In september is er een verkeerscampagne gelanceerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, onder het motto ONderweg ben ik OFFline, ‘aandacht op de weg’.

Ongewenst effect

De overheid heeft de afgelopen jaren al eerder een aantal campagnes gepromoot, maar deze waren niet altijd een succes. Het blijkt dat waarschuwingscampagnes juist het tegenovergestelde effect hebben. Wanneer er op een campagne bord langs de weg staat ‘Appen, Facebooken en Twitteren doe je op een P’ dan worden rijders er onbewust door beïnvloedt. Rijders pakken niet bewust de telefoon als ze zo’n bord zien maar na onbewuste detectie pakken zij “spontaan” de telefoon. Dit onbedoeld ongewenst effect zal alleen optreden bij rijders die al af en toe hun telefoon checken, en niet bij rijders die nooit op hun telefoon kijken onder het rijden.

‘Aandacht op de weg’

De huidige campagne probeert dit effect van waarschuwingen anders in te zetten. De campagne ‘aandacht op de weg’ herinnert mensen eraan dat er een eenvoudige manier is om niet afgeleid te raken in het verkeer; zet je mobiel op stil. Mensen raken door de notificaties of de trilfunctie van de smartphone afgeleid. 25% van de rijders  geeft aan dat ze deze berichtjes ook daadwerkelijk lezen  onderweg.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “Ik ben een groot voorstander van innovaties en het gebruik van social media. Maar we zijn het erover eens dat social media en autorijden niet samengaan. Met deze campagne laten we mensen zien dat dat je met één druk op de knop veiliger onderweg kunt zijn: zet je mobiel vóór vertrek op stil. Zo kun je veilig thuiskomen.”

 

Dé oplossing?

De verzekeringsmaatschappij a.s.r. heeft hier op ingespeeld en heeft een nieuwe app op de markt gebracht, de Rijveilig App. De app zorgt ervoor dat de sociale media wordt geblokkeerd wanneer men harder dan 15 km/u rijdt. De opties voor handsfree bellen en navigatie zijn nog wel te gebruiken. De afleiding neemt hierdoor af en zo zijn we onderweg offline voor meer veiligheid in het verkeer.

Wist je dat….

…zo’n 7 miljoen Nederlanders dagelijks via hun smartphone actief zijn op Facebook en Whatsapp?

…10 miljoen Nederlanders (3/4 van de bevolking) een smartphone hebben en dat de helft daarvan de smartphone gebruikt als ze onderweg zijn?

…je de lengte van een voetbalveld (90 meter) aflegt, als je bij een snelheid van 100 km/uur 3 seconden op je telefoonscherm kijkt?

…wetenschappers schatten dat afleiding een rol speelt bij 5 tot 25% van alle auto-ongevallen?

…dat lezen en schrijven van berichten achter het stuur het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot; sommige studies komen zelfs uit op 160 keer meer?

…automobilisten die achter het stuur tekstberichten schrijven 30% meer tijd nodig hebben om te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het omringende verkeer?


Bronnen:
ONderweg ben ik OFFline, (2015). ONderweg ben ik OFFline. [online] Available at: http://onderwegbenikoffline.nl/
Rijksoverheid.nl, (2015). Ongestoord achter het stuur met nieuwe campagne ‘Aandacht op de weg’. [online] Available at: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2015/09/21/ongestoord-achter-het-stuur-met-nieuwe-campagne-aandacht-op-de-weg.

Swankhuisen, C. and de Jong, T. (2014). De beter benutten tekstgids invloed op mobiliteitsgedrag door effectieve teksten. 1st ed. [ebook] Tabula Rasa. Available at: http://tabularasa.nl/beta/wp-content/uploads/2014/10/BeterBenutten-tekstgids.pdf

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.