Hoe maak ik zakelijk autodelen een succes?

Hoe maak ik van zakelijk autodelen een siucces?

Zakelijk autodelen wordt toegevoegd aan het mobiliteitsbeleid om de mobiliteit binnen een bedrijf efficiënter, flexibeler en duurzamer te maken, maar medewerkers kunnen bij een veranderend mobiliteitsbeleid ook weerstand bieden. In deze blog worden tips gegeven hoe het implementeren van zakelijk autodelen kan leiden tot een succes.

Diverse onderzoeken berichten over de belangstelling voor zakelijk autodelen. Zo blijkt uit onderzoek dat 24% denkt dat deelauto’s worden toegevoegd aan het zakelijke wagenpark en is 8% is daadwerkelijk bereid hier een leaseauto voor op te geven (CVO, 2016). Kortom, uit deze statistieken valt te verwachten dat medewerkers niet staan te springen bij de komst van de deelauto.

De angst om een arbeidsvoorwaardelijke auto kwijt te raken laat de medewerkers al snel een conclusie trekken, terwijl blijkt dat er veelal weinig kennis is over de deelauto en de mogelijkheden hiervan. Wanneer voorstanders van autodelen naar deze conclusies luisteren, krijgen zij jeukende handjes: autodelen geeft de medewerkers juist meer flexibiliteit en door de automatisering bespaart het ook nog eens tijd; geen administratieve handelingen meer. Al goed, hoe kunt u ervoor zorgen dat zakelijk autodelen een succes wordt? WeGo heeft bij diverse klanten ervaring opgedaan en delen graag onze 4 tips.

Tip 1. Begin klein met een paar auto’s en een paar medewerkers.

Een totale omschakeling raden wij niet aan. Laat een aantal medewerkers de nieuwe manier van mobiliteit ervaren en fouten maken. Als alle medewerkers ‘vergeten’ de auto bij te tanken staat binnen de kortste keren het hele wagenpark zonder benzine. Door langzaam op te schalen kan er gestuurd worden op het gedrag van de medewerkers en wordt frustratie voorkomen.

Tip 2. Maak het voor medewerkers zo aantrekkelijk en eenvoudig mogelijk.

Het gebruik van een poolauto kan veel gedoe met zich mee brengen. Een reservering maken bij de receptie, de sleutel ophalen, kilometerstanden doorgeven en kosten declareren. Kortom, dit klinkt niet aantrekkelijk voor iemand die gewend is met zijn ‘eigen’ auto te rijden. Tegenwoordig biedt telematica hier een oplossing voor, waardoor autodelen snel, eenvoudig en leuk wordt.

Tip 3. Maak gebruik van de switch van ‘bezit naar gebruik’ bij jonge mensen.

Vooral de jongere generatie is minder gehecht aan het bezitten van goederen. Zij zien de auto voornamelijk als middel om van A naar B te komen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 41% van de jongere generatie open staat voor autodelen (CVO, 2016). Bied daarom jonge medewerkers de mogelijkheid om van een deelauto gebruik te maken, in plaats van een arbeidsvoorwaardelijke auto.

Tip 4. Check referenties en belangen van de aanbieder waarmee u in zee gaat.

Het toevoegen van de deelauto in uw zakelijke wagenpark zal hoogstwaarschijnlijk de eerste keer voor u zijn. Het is daarom van belang dat u zich laat adviseren door een partij die ervaring heeft met het neerzetten van zakelijk autodelen en daarbij een persoonlijk advies geeft.

Bron: CVO Barrometer 2016

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.