Autodelen binnen een ‘Smart City’? De perfecte match!

We hebben smartphones, smartwatches, slimme (energie)meters… Eén ding is zeker: de technologie is volop in ontwikkeling. Tegenwoordig horen we ook steeds vaker over het fenomeen ‘Smart City’, maar wat houdt een slimme stad in?  En hoe kunnen we onze steden dan slimmer maken?

Wat is een ‘Smart City’?

Een Smart City is een stad waar de investeringen in kapitaal en communicatie-infrastructuur bijdragen aan duurzame, economische groei en een hogere kwaliteit van leven, met een efficiënt gebruik van grondstoffen (Amsterdameconomicboard, 2016). Simpel gezegd: bij Smart Cities komen digitalisering en verstedelijking samen. Slimme technologie maakt onze steden aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder. Het rapport dat de Hogeschool van Amsterdam onlangs publiceerde laat een evaluatie zien van ‘Smart City’ projecten in de thema’s van energie, mobiliteit en circulaire economie in Amsterdam, waaronder ook de mobiliteitsoplossing van WeGo.

Energie is dus een belangrijk aspect van een Smart City. In de komende decennia zal de voortzetting van verstedelijking leiden tot een groei van het energieverbruik in de steden. De hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen afkomstig uit deze steden nemen dan nog meer toe. Het is dus van belang om slim hierop in te spelen, zodat dit op een duurzame manier kan worden opgelost. Als slimme stad wordt ook rekening gehouden met de circulaire economie: het effectief en efficiënt gebruik van grondstoffen en de hoeveelheid afval tot een minimum beperken. Kortom: het streven naar zero waste (Smart City Projects Amsterdam, 2016).

Slimme mobiliteit in uw stad

Naast energie en de circulaire economie, is ook mobiliteit en transport van groot belang bij het vergroten van de aantrekkelijkheid en het concurrentievermogen van steden. Een Smart City moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor toeristen, bezoekers en bewoners. Uitdagingen wat betreft mobiliteit in een stad zijn: het verminderen van overvolle wegen en geluidsoverlast van verkeer, verbetering van de toegankelijkheid en verbetering van de luchtkwaliteit.

Een oplossing dat perfect inspeelt op bovengenoemde uitdagingen is het nieuwe initiatief van ‘We Drive Solar’. De elektrische auto’s rijden op zonne-energie en worden gedeeld met een groep gebruikers. Laad de auto 1 uur op met de geïnstalleerde laadpaal van Smart Solar Charging en u kunt alweer 140 kilometer rijden. Dit duurzame initiatief verhoogt de efficiëntie in het gebruik van de voertuigen, beperkt de CO2-uitstoot, gaat om met slimme energie en vermindert het verkeersgeluidsoverlast. Duidelijk een oplossing voor veel stadsproblemen!

Gemeente Amsterdam draagt al langer de naam ‘Smart City’. Het Amsterdam Smart City (ASC) platform streeft naar continue ontwikkeling. Autodelen vindt u in verschillende vormen in deze stad, zowel voor particulieren als voor de medewerkers van Gemeente Amsterdam. De provincie Utrecht is ook al op de goede weg: We Drive Solar maakt hier gebruik van het autodeel platform WeGo; maar liefst 150 elektrische deelauto’s worden aangeboden aan lokale gebruikersgroepen. Uiteindelijk voorzien wij dat smart cities geen uitzondering meer zullen zijn, maar een standaard.

Bron: Smart City Projects Amsterdam 2016
Bron: Amsterdam economic board

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.