Witkar: het autodelen van járen terug

Autodelen is de afgelopen jaren fors in populariteit gestegen, maar het is zeker geen nieuw fenomeen. Ruim 40 jaar geleden maakte de Witkar zijn introductie.

Het eerste moderne autodeelsysteem werd al in 1974 geïntroduceerd in Amsterdam. Onder de naam Witkar reden tot 1986 de kleine karretjes rond. De Witkar is een tweepersoons driewielig elektrisch motorvoertuig met een topsnelheid van 30 kilometer per uur. Nadat ze waren opgeladen bij een van de vijf stations in Amsterdam konden ze met een volle accu 15 kilometer rijden. Ruim 4.000 leden hebben van deze goedkope, schone, gedeelde mobiliteitsdienst gebruik gemaakt tot 1986. De leden kregen door middel van een geregistreerde sleutel toegang tot de Witkar.

‘’Witkar was het eerste moderne autodeelsysteem ter wereld’’

Door het ontbreken van de steun door het Rijk en lokale overheden kwam er een eind aan Witkar. Het duurde daarna twee decennia lang totdat het autodelen terug keerde in Nederland. Sindsdien zijn onafhankelijke groepen en ondernemers zich gaan richten op een ontwikkeling in vervoersdiensten.

Sinds 2008 is het aantal deelauto’s per jaar gemiddeld met 24 procent gegroeid, en tussen 2012 en 2013 met maar liefst 88 procent. In maart 2014 telde Nederland 11.210 deelauto’s. Een explosieve groei van 113 procent ten op zichten van 2013. Het peer-to-peer autodelen, waarbij particulieren hun eigen auto aanbieden als deelauto, is in 2011 in Nederland geïntroduceerd. Op dit moment is 64 procent van alle deelauto’s een particuliere auto. Er komen steeds weer nieuwe vormen van autodelen en gedeelde mobiliteitsdiensten aan het licht.

Bron:

Dashboard duurzame en slimme mobiliteit: Autodelen’ – Jurgen de Haan en Friso (CROW-KpVV)

Going Dutch’ – CROW-KpVV

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.