Wat kan een gemeente doen met autodelen? 15 tips

Wat kan een gemeente doen net autodelen 15 tips

Waarom autodelen? Autodelen wordt gezien als één van de kansrijke opties in duurzame mobiliteit met voordelen als onder andere de bereikbaarheid, CO2 reductie en openbare ruimte. Door verstedelijking en instrumenten die gemeenten hebben om autodelen te beïnvloeden, zijn zij een belangrijke speler op dit gebied. Maar wat kunnen gemeenten eigenlijk doen om autodelen te stimuleren?

Autodelen is een krachtig middel en gemeenten spelen een hoofdrol. Autodelen draagt bij aan minder autogebruik en –bezit. Dat is goed voor het milieu en zorgt voor een lagere parkeerdruk. Autodelers rijden 15-20% minder dan autobezitters en maken meer gebruik van OV en fiets. Dus bewuster autogebruik komt neer op 175-265 kg CO2 per jaar (PBL, 2015). Een standplaatsgebonden deelauto vervangt 9-13 auto’s. Deze vorm van autodelen heeft de grootste effecten op autogebruik- en bezit.

Steden raken overvol en auto’s nemen soms wel tot 40% van de openbare ruimte in. Een ruimte die voor iedereen is. Ook in landelijke gemeenten speelt de auto een hoofdrol. Er zijn vele mooie manieren te bedenken om elke 9-13 stuk van 14 m2 anders in te richten voor een fijnere plek om te leven.

Gelukkig leggen steeds meer gemeenten de rode loper uit voor de deelauto. Ze zien de positieve effecten en daarmee de potentie. Ze nemen autodelen op in hun beleidsplannen en zorgen er bijvoorbeeld voor dat de aanvraag van parkeerplaatsen soepel verloopt. Ze communiceren met inwoners over de voordelen van delen.

Er zijn ook veel gemeenten die niet goed weten waar ze moeten beginnen of worstelen met vragen waar ze zelf niet uitkomen. Andere gemeenten hebben de eerste stappen al gezet en vragen zich af wat ze nog meer kunnen doen.

Een zevental gemeenten ondertekende de Green Deal Autodelen; Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Eén van de thema’s van deze drie-jarige samenwerking met meer dan 40 organisaties, is gemeentelijk beleid. In een werkgroep wisselen gemeenten kennis en ervaring uit en komen ze tot gezamenlijke inzichten en standpunten. In deze werkgroep nemen ook aanbieders deel voor een breder perspectief. Dat biedt hen meer inzicht in de werk- en denkwijze van gemeenten en andersom.

Uit deze gezamenlijke kennisuitwisseling is een bondige factsheet gekomen met 15 tips voor gemeenten die autodelen willen versnellen: ‘de rode loper’. Onder andere Greenwheels en Mywheels hebben actief meegewerkt aan dit handige overzicht. Voor gemeenten die uitgebreidere informatie willen is er een langere versie met meer voorbeelden als resultaat van dezelfde werkgroep, met speciale dank aan Friso Metz van Advier.

Bron: autodelen.info

Over de Green Deal Autodelen
De Green Deal werd op 3 juni 2015 ondertekend door (in alfabetische volgorde): Alphabet Nederland, ANWB, Arval, Business Lease Nederland, BOVAG, Capgemini Nederland, Centraal Beheer Achmea, Climate Neutral Group, de Groene Zaak, EY, gemeente Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Zwolle, Greenwheels, InsEur Innovations, Kyotolease, Multilease, MyWheels, Natuur- en Milieufederaties, Natuur & Milieu, Ondernemers Collectief Duurzame Mobiliteit, Ordina, ParkFlyRent, Share2Use, shareNL, SnappCar, Vereniging voor Gedeeld Autogebruik, WeGo en de Rijksoverheid. Met de Green Deal Autodelen wordt een versnelde invulling gegeven aan de eerdere doelstelling uit het “SER-Energieakkoord voor duurzame groei” over autodelen om in Nederland 2020 100.000 deelauto’s met een gemiddeld zeer lage uitstoot te hebben. Op 27 september 2016, tijdens het shareNL symposium autodelen in Den Haag zijn toegetreden: Advier, Autodelen.net (BE), MobielRijden.Software, Mobiliteitsloket, Branchevereniging Autodelen GAVOB, Autodeelbedrijf Witkar, Autodeelbedrijf KAV ConnectCar, Gemeente Eindhoven, Gemeente Nijmegen, Gemeente Rotterdam, Nationale-Nederlanden Schadeverzekeringen, Ritjeweg, Trex Carsharing.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.