Verdien je autokosten terug

Een eigen auto. Erg makkelijk natuurlijk, maar het is een flinke kostenpost. Autodelen is de ideale oplossing, want de huurder betaalt alleen voor zijn gebruik en de verhuurder kan zijn maandelijkse kosten terug verdienen. Of zelfs meer!

Deze uitspraak kan natuurlijk niet gemaakt worden zonder een indicatie van de maandelijkse kosten te geven. De kosten voor het bezitten van een auto zijn onder te verdelen in vaste en variabele kosten. De afschrijving, verzekering, motorrijtuigen belasting en ‘onderhoud carrosserie en diversen’ zijn onderdeel van de vaste kosten. Een afschrijving is het bedrag van de waardevermindering van een auto naarmate deze ouder wordt. De premie van een verzekering voor je auto is afhankelijk van de auto, de eigenaar en de regio waar hij of zij woont. Het motorrijtuigen belastingtarief bestaat uit een vast basisbedrag en een opslag die afhankelijk is van de brandstofsoort, het gewicht van de auto en de regio waarin de eigenaar woont. De kosten van ‘onderhoud carrosserie en diversen’ zijn volgens de ANWB gemiddeld twintig euro per maand. Hierbinnen vallen ook kosten voor het wassen van de auto, roestbestrijding, het kopen van onderhoudsproducten, lidmaatschap van de ANWB Wegenwacht en dergelijke.

Naast de vaste kosten zijn er variabele kosten die afhankelijk zijn van het gebruik van de auto. Denk aan brandstofkosten en bandenkosten. Hoe meer kilometers de auto rijdt, hoe meer brandstof er nodig is en hoe sneller de banden verslijten en/of vervangen moeten worden. Daarnaast zijn er ook kosten voor een servicebeurt, APK-keuring en reparaties.

De vaste kosten en variabelen kosten kunnen dus flink verschillen. Om toch een indicatie te geven van de kosten voor een auto worden hieronder de gegevens gepresenteerd van de ANWB en Nibud gebaseerd op 2014. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de compacte klasse, kleine middenklasse en de middenklasse voor auto’s met een benzinemotor. Er wordt uitgegaan van ongeveer 16.000 kilometer per jaar en een benzineprijs van 1,78 euro. De benzineprijs is sinds dien sterk gedaald naar een gemiddelde van 1,55 euro.

KostenpostCompacte klasseKleine middenklasseMiddenklasse
Onderhoud en reparatie€117€103€118
Brandstof€118€147€154
Afschrijving (excl. rente)€93€172€234
Verzekering en motorrijtuigenbelasting€117€146€179
Totaal per maand€445€568€685

Op momenten dat de eigenaar de auto zelf niet nodig heeft kan hij de auto delen met huurders tegen een vergoeding. De verhuurders die gebruik maken van WeGo verdienen daardoor de maandelijkse kosten terug en de huurders kunnen gebruik maken van een auto. Een win-win situatie dus. En dat blijkt uit de administratie van 2014, want onlangs heeft een verhuurder €475 ontvangen als maandelijkse inkomsten. En dat terwijl de auto binnen de compacte klasse valt met de gemiddelde kosten van €445. Afgelopen jaar ontving de huurder gemiddeld €371 per maand. Gemiddeld over alle WeGo verhuurders werd een auto 3,5 keer per maand verhuurd door WeGo leden in het afgelopen kwartaal.

Naast het terug verdienen van de maandelijkse kosten is er ook de mogelijkheid om de kosten van de aanschaf te beperken. Zo kan je gemakkelijk een auto leasen tegen een maandelijks bedrag. Naast private lease is er nu ook de optie om een auto samen te leasen met een groep bekenden. WeGo Friends zorgt dan voor een optimale communicatie tussen de groepsleden en behoudt het overzicht tussen de reserveringen, gebruik en kosten via een app en gepersonaliseerde groepswebsite.

Het gemak van een auto is nu mogelijk voor iedereen. En dat terwijl we daarbij bijdragen aan het milieu. De collectieve samenleving rocks!

Bron: ‘Wat kost een auto’ op blog.geld.nl

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.