HR kiest voor delen in plaats van de auto van de zaak

Idealiter is het wenselijk om het gehele zakelijke wagenpark te delen onder alle medewerkers om het wagenpark efficiënter in te zetten. De arbeidsvoorwaardelijke auto staat momenteel 80% stil en deze bezettingsgraad kan vele malen hoger worden door de auto te delen. Maar wat is hierin de rol van de HR Manager?

Wanneer een bedrijf besluit het wagenpark te delen is een bepaalde switch nodig: een auto behoort niet langer tot 1 persoon, maar tot alle medewerkers van het bedrijf. Het is belangrijk om de HR Manager vanaf het eerste moment te betrekken bij de autodeel-plannen, omdat de HR Manager als taak heeft de mobiliteitsbelangen van de medewerkers te behartigen. Ook kan de HR Manager (mede)verantwoordelijkheid hebben over de operationele uitvoering van een mobiliteitsbeleid. Dat alle relevante stakeholders (directie, OR, HR, Facility ect.) consensus bereiken over de doelen van het nieuwe mobiliteitsbeleid is dan ook de eerste voorwaarde om autodelen tot een succes te maken. Meer tips vindt u hier.

Het verdwijnen van de auto als secundaire arbeidsvoorwaarde hoeft zeker geen bedreiging te vormen bij een intrede van een autodeelbeleid. Wanneer de HR Manager inziet dat door middel van flexibele mobiliteit zijn taak gemakkelijker uit te voeren is, dan staan de deuren open voor een succesvolle start van het zakelijk autodelen. De HR Manager kan door middel van carsharing technology altijd iedere medewerker toegang bieden tot een auto, heeft niet langer meer auto’s die ‘overblijven’ na het beëindigen van een arbeidscontract, en kan de medewerker een flexibele keuze bieden waarbij hij of zij de keuze kan maken in diverse mobiliteitsvormen. Naast de keuze tussen een e-bike, het OV of de deelauto kan ook per gelegenheid een passend type auto gekozen worden. Bovendien is het mogelijk om zonder bijtelling de deelauto te verhuren aan de medewerker buiten kantoortijden.

De switch gaat er komen volgens Ronald Postma, consultant bij adviesbureau Syndesmo. ‘Bij het moderne werkgeverschap krijgen medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid en keuzemogelijkheden. Medewerkers willen van de langlopende verplichtingen af en bovendien willen veel stadsjongeren helemaal geen auto meer voor de deur’ zegt Ronald Postma.

Bron: Auto van de zaak als benefit verdwijnt van Xpert HR

In dit interview met WeGo bespreekt Toy Hertogh de switch die bedrijven moet triggeren tot het autodelen. Het interview vond plaats op 23 maart tijdens het XPO Fleet Management Day, een leerzaam evenement voor professionele fleet owners.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.