Duurzame woningbouwprojecten en moderne mobiliteitsconcepten

Sustainable housing projects and modern mobility concepts

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de planning van nieuwe woonwijken of nieuwbouwprojecten.

Naast klimaatneutraal bouwen, emissiearme energievoorziening of de aanleg van insectenweides op buurtgroen en/of daken, gaat ook steeds meer aandacht uit naar moderne mobiliteitsconcepten in woonwijken.

Mobiliteitshubs

Mobiliteitshubs voor allerlei soorten voertuigen worden steeds vaker in woonwijken geïntegreerd. Op dergelijke mobiliteitshubs kunnen oplaadstations voor elektrische auto’s, plekken voor deelvoertuigen, afhaalpunten voor huurfietsen en nog veel meer aangeboden worden. Op deze manier wordt de ruimte beter benut en niet langer ingenomen door privéauto’s die voornamelijk stil staan.

Mobiliteitshubs vervullen dus meerdere functies. Het zijn knooppunten waar bewoners van een woonwijk terechtkunnen voor allerlei mobiliteitsdiensten. Tegelijkertijd creëren ze uiteindelijk ook meer ruimte, oftewel leefruimte voor de bewoners.

Meer woon- en leefruimte

Door in de nieuwbouw- en herontwikkelingsplannen een mobiliteitsconcept op te nemen inclusief bijvoorbeeld auto- en fietsdeelopties, kan niet alleen de parkeernorm op elegante wijze worden beïnvloed, maar kan in de planningsfase ook meer woonruimte ingecalculeerd worden. Woonruimte die in de meeste steden dringend nodig is.

Meer leefruimte betekent echter meer verkeer – veroorzaakt door zowel rijdende als stilstaande privé-voertuigen. Een duurzaam en gevarieerd mobiliteitsaanbod kan juist dit ondervangen door alternatieven te bieden voor de privé-auto.

Deelinitiatieven

In Nederland zijn de meeste bewoners inmiddels wel bekend met het concept van autodelen in besloten kring – zowel in bestaande als nieuw ontwikkelde woonwijken. In veel steden en dorpen bestaan er initiatieven waarbij bewoners beschikking hebben over deelauto’s en/of -fietsen.

Met ons platform ondersteunen al jaren dergelijke initiatieven. Exploitanten van deelvervoer, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en straatinitiatieven weten WeGo te vinden wanneer zij duurzame deelmobiliteit wensen te faciliteren voor een groep bewoners.

Ons team adviseert u graag – vraag een vrijblijvende demo aan van onze mobiliteitsoplossing voor alle soorten voertuigen en laat onze experts u uitleggen hoe WeGo u kan helpen bij het plannen van uw woonproject.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.