Succesvol autodelen draait niet om techniek, het gaat om gebruikers

autodelen op zijn best

Artikel gepubliceerd in: Management in Fleet & Lease, Najaar 2022


WeGo is bekend als grootste platformbouwer in Nederland voor autodelen en het deelgebruik van fietsen. Daarbij concentreert WeGo zich vooral op zakelijke vloten en deelauto’s in de wijk via verschillende providers. Zoals bekend levert WeGo geen deelauto’s of fietsen maar alleen de techniek. Er rijden nu zo’n 8.000 auto’s, rond de 1.000 fietsen en een paar scooters met WeGo technologie rond. In Nederland, België, Duitsland en Zwitserland.

“Wat WeGo eigenlijk doet is het ‘digitaliseren’ van hele bedrijfsvloten,” zegt WeGo-directeur Peter de Jong. “Wij zorgen ervoor dat voertuigen efficiënt door meerdere mensen gebruikt kunnen worden. Wij zorgen ervoor dat sleuteloverdracht niet meer nodig is en sleutels dus ook niet meer kwijtraken. Wij zorgen ervoor dat de ritregistratie op orde is, dat de technische toestand van het voertuig bekend is via telematica, dat schade gemeld kan worden en of het voertuig schoongemaakt moet worden.” Het gebruiken van het voertuig gaat tegenwoordig meestal met de app, maar kan ook nog altijd met bijvoorbeeld de bedrijfspas van de werknemer.

Deelfietsen worden op precies dezelfde manier als auto’s gebruikt in het platform. “Dat is erg handig voor de medewerkers maar ook voor de vlootmanager en zorgt voor overzichtelijke facturen. Daarbij kunnen wij ook de techniek verzorgen voor auto’s die alléén ritregistratie nodig hebben vanwege bijtelling, dus zonder reserveringen. En dan naar keuze met of zonder startblokkering, met of zonder aansturing van portieren. Zit allemaal in hetzelfde platform.”

Veel grote klanten hebben namelijk een gemixt platform met deelauto’s en fietsen maar ook auto’s met alleen ritregistratie. En dan nog app en pasgebruik door elkaar. Deze zelfde grote klanten hebben vaak de wens vanuit security en accuraatheid, dat bestuurders in het platform automatisch gesynchroniseerd worden met het personeelsbestand en dat er via Single Sign-On (SSO) ingelogd kan worden.

“Ook wensen grote partijen dat rijbewijzen online gecontroleerd worden, niet alleen bij ‘onboarding’ maar bij elke reservering, zonder dat de bestuurder daar last van heeft. WeGo is een partij die deze combinaties allemaal goed kan invullen”, aldus De Jong.

Hybride werken is daarbij een belangrijke aanjager

Dat is alleen de techniek, maar bij autodelen gaat het vooral om andere zaken, benadrukt de directeur. “Succesvol autodelen draait niet om techniek, het gaat om gebruikers. Daar moet je goed voor zorgen. Deelautogebruik moet net zo makkelijk zijn als een eigen auto, of misschien zelfs wel makkelijker. Wie wil er nog een sleutel als je de auto of fiets met je app kan gebruiken? Daarom hebben we bij WeGo altijd al een 24/7 helpdesk gehad voor allerhande vragen die vaak verder gaan dan alleen ‘deelmobiliteitsvragen’. Die support is enorm belangrijk, dat wordt wel eens vergeten.

En natuurlijk moet je het hele proces nauwkeurig inrichten. Wie mag waar in rijden, welke tarieven zijn van toepassing zakelijk, privé, wie zijn de beheerders, wat zijn hun rechten (wat kunnen ze zien), SLA’s dataverwerkingsovereenkomsten, waarin zaken als dataveiligheid zijn geregeld. Heel belangrijk dat laatste, we werken immers met nogal wat privacygevoelige data, we hebben dan ook niets voor niets het ISO 27001 certificaat voor dataveiligheid in huis.”

“Succesvol autodelen draait niet om de techniek of het voertuig, het gaat om de gebruikers. Daar moet je goed voor zorgen.” — Peter de Jong, CEO

Veel van die klanten komen binnen via leasemaatschappijen, dealerbedrijven, professionele wagenparkbeheerbedrijven en intermediairs. Want ook die partijen zien de vraag naar flexibiliteit en duurzaamheid ten aanzien van de mobiliteit groeien. Zij krijgen de vragen van hun zakelijke klanten en kunnen die vragen met WeGo techniek invullen. Het hybride werken is daarbij een belangrijke aanjager.

Gek genoeg is ook de schaarste aan auto’s een versneller van de acceptatie van autodelen, ziet De Jong. “Worden er geen auto’s geleverd? Dan worden de bestaande auto’s gedeeld. Traditionele leaseauto’s worden niet altijd even efficiënt ingezet, wat zorgt voor auto’s die veel stilstaan en waar ook nog eens hoge maandelijkse kosten aan verbonden zijn.”

En de drempels van weleer voor autodelen zijn inmiddels weg, concludeert De Jong. “Kastjes in de auto? Geen probleem meer. Welke verzekering? Ook verzekeraars zijn er inmiddels achter dat het schadeprofiel van autodelers, helemaal die binnen een ‘warme kring’ zoals bij bedrijven, gemiddeld gunstiger afsteekt dan bij arbeidsvoorwaardelijke leaseauto’s. Het hele spul is, zeg maar, flink geprofessionaliseerd.”

Dure EV als gezinsauto

Naast het succes van autodelen bij zakelijke vloten zijn er ook steeds meer aanvragen vanuit het hele land, waarbij bijvoorbeeld bewoners van een bepaalde wijk voor een deelauto willen gaan. En dan specifiek een elektrische deelauto.

De Jong: “Maar weinig particulieren kunnen een nieuwe elektrische auto kopen, tweedehands is vaak ook geen optie. Maar met 10 of 20 man kan dat natuurlijk wel. Dat zien we nu gebeuren. WeGo zorgt er zo voor dat iedereen toegang heeft tot duurzame mobiliteit en niet alleen de zakelijke rijder. Het zijn overigens zeker niet meer de kleinste auto’s die dan worden ingezet als deelauto’s in wijken, laatst was er nog een Kia EV6 die we hebben aangesloten. De maandelijkse opbrengst van zo’n auto voor de provider is 2x zo hoog als het leasecontract van de auto. Commercieel kan het dus nog uit ook. Dit komt vooral doordat de wijkbewoners een maandabonnement betalen en vaak veel kilometers rijden per reservering. Gemiddeld tussen de 200 en 300 km.”

“Vaak beslaan reserveringen ook meerdere dagen en worden de deelauto’s ook gewoon gebruikt om met vakantie te gaan (tegen een speciaal vakantietarief). Die dure elektrische auto is nu als deelauto ineens prima betaalbaar en fungeert bij veel huishoudens nu als gezinsauto. Soms hebben bewoners er nog een kleine goedkope eigen auto naast, maar vaak hebben ze gewoon geen eigen auto meer. Deze deelauto’s in de wijken werkt door het hele land, zeker niet alleen in de grote steden. Werkelijk door het hele land zijn er deelauto’s in wijken waar WeGo techniek in zit, in stad en ommeland. Je ziet ze niet, want ze hebben geen stickers, maar ze zijn overal. Zo zie je dat autodelen nu écht ingeburgerd raakt.”

Meer weten over zakelijk autodelen of autodelen in de wijk?

Neem dan contact met ons op. Wij bekijken graag wat deelmobiliteit voor u kan betekenen.

Neem contact op

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.