De eindeloze mogelijkheden van de smartphone opent deuren, zelfs die van je auto

Tegenwoordig zou je kunnen stellen dat vrijwel elke vorm van media en veel  gebruiksvoorwerpen te vinden zijn in één object: de smartphone. Kranten, televisies, camera’s, zaklampen, routekaarten, portemonnees, afstandsbedieningen, allemaal zijn ze ondergebracht in de telefoon. ‘Telefoon’ is eigenlijk een term die vervangen zou moeten worden, want telefoneren is nog maar één functionaliteit van wat de telefoon te bieden heeft. De functionaliteiten van een smarthphone en de apps die hiervoor zijn gemaakt, maken het mogelijk eten te bestellen, muziek te herkennen, vluchten in te checken en om zelfs te kijken hoe meubels in je huis staan voordat je ze aanschaft (Ikea video). Het lijkt alsof de mogelijkheden eindeloos zijn, om nog maar niet te spreken over dat wat er in ontwikkeling is en nog ontwikkeld gaat worden.

Naast vervanging van gebruiksvoorwerpen is de smartphone ook de spil van de deeleconomie. Van AirBnB, tot BlaBlaCars, tot Peerby. Via apps valt tegenwoordig alles te ‘lenen’. De vele functionaliteiten op je smarthphone, maken delen makkelijk. Ook de applicaties die het autodelen gemakkelijk maken, zoals de WeGo app, bieden een goedkopere oplossing voor de gebruiker, dan de originele autoverhuurders. Daarnaast vervangt deze app de autosleutel. De ontgrendeling van je auto werkt via de app.

Je zou kunnen stellen dat de online diensten van de ‘gewone burger’ twee kanten heeft. Een voorbeeld van deze twee kanten is te zien bij het gloednieuwe initiatief PickThisUp. Hierbij nemen mensen die in de auto onderweg zijn, pakketjes mee voor mensen die iets willen laten bezorgen. Dit is goedkoper dan een bezorgservice en de bezorgers die zich aanmelden bij dit nieuwe initiatief moeten toch die kant op. Dit zorgt voor minder auto’s op de weg dus het is ook nog eens duurzaam: win/win zou je zeggen! De keerzijde bij PickThisUp en andere applicaties is dat banen in gevaar komen of dat er ambachten verloren gaan, aangezien bepaalde taken niet langer door professionals worden uitgevoerd. Zoals in het geval van PickThisUp de pakketbezorger. Of deze banen daadwerkelijk verloren gaan is een tweede. Het werk wordt door anderen alsnog gedaan. Het is tegenwoordig  echter mogelijk om geld te verdienen zonder hiervoor een vaste baan te hebben.  Je verhuurt je huis, deelt je auto, je kookt voor anderen, of je brengt wat weg voor een ander. Zo valt overal wat te verdienen. Daarnaast verduurzaamt de deeleconomie. Er is minder nodig van vrijwel alles. Minder auto’s op de weg, minder voedsel wordt verspild. Er hoeft minder geproduceerd te worden waardoor de CO2-uitstoot sterk gereduceerd wordt.

De trend van innovatieve applicaties laat zien dat de economie aan het veranderen is. De opkomende deeleconomie die gestaag blijft groeien, gaat hand in hand met nieuwste features van de telefoon. Deze vullen elkaar aan en spelen op elkaar in. Dat de economie verandert door nieuwe technologieën en initiatieven staat buiten kijf, op welke manier moeten we nog zien. WeGo is voor innovatie en gaat er van uit zolang de huidige veranderingen in goede banen worden geleid, deze zeer succesvol zullen zijn!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.