Startups, een steeds bekender en populairder begrip. Dit zijn innovatieve bedrijven die in hun beginfase zitten. Doorgaans op het terrein van nieuwe en opkomende technologieën. WeGo is ook een startup die bezig is op het gebied van innovatie technologie. In ons geval volledig geautomatiseerd autodelen. Wij operen vanuit B.Amsterdam, een creatieve broedplaats voor voornamelijk starters. Het leuke aan dit gebouw is dat je constant in contact komt met andere startups en elkaar kan ondersteunen, of met elkaar kan samenwerken waar nodig is, zoals het uitwisselen van kennis en informatie.
Af en toe worden beginnende bedrijven zo snel groot en succesvol, denk aan nieuwe rages of apps, met ideeën die zo simpel lijken waardoor je denkt: Dat had ik ook wel kunnen bedenken. Te laat. Philip de Roos heeft de startup Legalloyd advocatenkantoor opgezet. Deze startup is gespecialiseerd in startups. Onlangs postte hij een blog op Startup Juncture over fouten die veelal worden gemaakt door startups. WeGo deelt ook graag en vat ze hier voor je samen. Mocht je dan eindelijk jouw goudmijn hebben bedacht, behoed jezelf dan voor de volgende zes valkuilen:
- Een onjuist juridische vorm: startups kunnen heel snel heel groot worden. Jij wilt niet persoonlijk verantwoordelijk zijn, dus zorg ervoor dat je juridisch gedeeltelijk aansprakelijk bent. Resultaat: belastingvoordelen en geen persoonlijke aansprakelijkheid.
- Geen specificaties van relaties tussen oprichters: hoe lang je ook vrienden bent met je medeoprichter, zaken en vriendschap zijn niet hetzelfde. Het is niet leuk, maar bespreek zo vroeg mogelijk de afspraken en zet dit zwart op wit.
- Het vergeten van een geheimhoudingsverklaring (Non-disclosure agreement): niemand heeft zin om de strijd aan te gaan met een groot bedrijf die een copycat meeneemt naar een meeting en er vervolgens met jouw idee vandoor gaat.
- Geen afspraken met designers: jij hebt als eigenaar van het bedrijf niet automatisch de rechten op het logo, maak hier met de ontwerper van tevoren goede afspraken over.
- Onnodig patent aanvragen: patent bij een nieuwe coole app is niet nodig, als iemand jouw app kopieert en jij wilt hier een zaak van maken, dan kost dat vreselijk veel geld, vaak onbetaalbaar voor een startup. De Roos stelt wel dat wanneer je bijvoorbeeld een wondermiddel tegen katers en ziektes hebt ontwikkeld, je beter wel patent kan aanvragen. Je hebt namelijk goud in handen.
- De ongeschikte juridische partner voor jouw bedrijf: zorg ervoor dat expertise, ervaring en persoonlijkheid een match is. Daarnaast is het belangrijk dat diegene de terminologie en markt waarin jij opereert kent en begrijpt. Neem voor eenmalige, grootste handelingen (zoals verkoop van je bedrijf), contact op met gespecialiseerde advocaten.
Voor een meer uitgebreide uitleg van de zes punten kun je hier de blog van Philip de Roos lezen. Heb jij nog andere tips voor beginnende starters? Reageer dan op deze blog en deel je kennis. WeGo: Together we share.