Fiets van de zaak is populair: 10 voordelen van corporate bikesharing

Bikesharing in WeGo app

De mobiliteitsbehoefte van werknemers is veranderd. Vergeleken met precorona werken ze meer vanuit huis en zijn ze minder dagen aanwezig op kantoor. De vaste reiskostenvergoeding is verleden tijd. En bij steeds meer (grote) bedrijven staat de leaseauto ter discussie door de fors groeiende kosten. Aan de andere kant houden bedrijven zich meer en meer bezig met verduurzaming, maatwerk in mobiliteit per medewerker en de mentale en fysieke gezondheid van het personeel.

Door deze ontwikkelingen zijn veel bedrijven bezig een flexibeler en duurzamer mobiliteitsmodel in te voeren. Eén waarbij de werknemer per dag zelf aan de hand van zijn werkzaamheden, afspraken en persoonlijke voorkeuren de vervoerswijze kiest die het meest geschikt is. Bijvoorbeeld een (deel)auto, het OV of het vervoermiddel waarin wij een sterk groeiende interesse zien: de (elektrische) deelfiets van het bedrijf

Maar wat maakt de (elektrische) poolfiets zo aantrekkelijk? Lees verder of download onze infographic!

Poolauto vaker aangevuld met poolfiets

Als technologiepartner die voertuigen geschikt maakt voor deelgebruik, zien we het aantal zakelijke poolauto’s – die door medewerkers binnen een bedrijf onderling gebruikt worden (corporate carsharing) – toenemen. Maar we zien ook de inzet van zakelijke poolfietsen toenemen. Steeds meer werkgevers geven hun personeel beschikking over al dan niet elektrische bedrijfsfietsen, bestemd voor deelgebruik (corporate bikesharing). Als alternatief voor, of als aanvulling op andere mobiliteit, zoals bij veel organisaties naast poolauto’s.

Die poolfietsen worden op dezelfde manier ingezet als poolauto’s. De werkgever plaatst op één of meerdere locaties fietsen die de medewerkers of alleen bepaalde groepen, mogen gebruiken voor hun zakelijke afspraken buiten de deur. En eventueel voor woon-werkverkeer. Of gewoon, om in de pauze even een boodschap te doen. De afspraken over het gebruik maakt de organisatie met zijn medewerkers.

De voordelen van poolfietsen en corporate bikesharing

De fiets is natuurlijk niet in elke situatie de beste keuze, en ook in veel gevallen helemaal geen optie. Bijvoorbeeld als de bestemming verder weg is of tijdens heel slecht weer. Tegelijkertijd kan het inzetten van fietsen als zakelijke mobiliteit zowel de werkgever, als de werknemer veel voordelen opleveren. Benieuwd welke? We zetten er 10 voor u op een rij!

1Extra reisoptie voor het personeel

Sommigen pakken het liefst altijd de auto. Anderen hebben liever verschillende opties, zodat ze de vervoerwijze kunnen kiezen die voor die reis en henzelf het meest geschikt is. Deze vrijheid kunnen werkgevers hun personeel ook bieden, door de mobiliteitsopties voor medewerkers uit te breiden met bijvoorbeeld poolfietsen en eventueel nog andere vormen van vervoer. Zowel huidige als potentiële nieuwe medewerkers zullen dat waarderen.

2Milieuvriendelijke vervoersoptie

Veel bedrijven en organisaties willen stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. De (elektrische) poolfiets kan hier uitstekend een rol in spelen. Werkgevers kunnen hun personeel stimuleren vaker de auto te laten staan en een poolfiets te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu en klimaat, maar laat ook zien dat de organisatie bezig is met duurzaamheid.

3Bevordert de vitaliteit

Fietsen is gezond. Door medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, draagt de werkgever bij aan de geestelijke en lichamelijke vitaliteit van zijn personeel. En dat heeft weer een positief effect op de productiviteit en het ziekteverzuim.

4Goedkope mobiliteit

De fiets is een goedkope vorm van mobiliteit. Dat geldt zeker voor niet-elektrische fietsen, maar ook de kosten van e-bikes zijn een stuk lager dan die van auto’s. Zowel in aanschaf, als in gebruik. Met de inzet van poolfietsen creëren organisaties (extra) mobiliteit voor hun personeel, tegen een kleine investering.

5Eenvoudig beheer en gebruik

Het inzetten van poolfietsen is laagdrempelig: het beheer is eenvoudig en ook het gebruik behoeft weinig training. De supportvraag vanuit gebruikers is daardoor ook klein. Zeker als de fietsen gebruikmaken van deeltechnologie en werken via een app. Dat maakt fysiek sleutelbeheer, -uitgifte en -inname overbodig en verschaft de beheerder 24/7 inzicht in de staat en indien gewenst locatie van de fietsen. Lees meer →

6Neemt weinig parkeerruimte in beslag

Een ander groot voordeel van fietsen is dat ze weinig ruimte in beslag nemen. Ze zijn daarom ook heel geschikt voor bedrijven en organisaties met weinig (parkeer)ruimte. Op een plek ter grootte van een autoparkeerplaats kunnen zeker zeven fietsen staan. En bij ruimtegebrek buiten kunnen ze eventueel ook prima binnen gestald worden.

7Perfect voor korte afstanden

Voor bestemmingen dichtbij biedt de fiets misschien wel de beste reisoptie: goed voor de gezondheid, niet belastend voor het milieu en geen of lage gebruikskosten en geen gedoe met een parkeerplaats zoeken. Zijn de gemiddelde ritten iets langer? Dan is de elektrische fiets wellicht een optie. Met een e-bike is een afstand van 10 km zó afgelegd.

8Ideaal voor bestemmingen in drukke steden

Niet iedereen vindt het prettig om in drukke binnensteden met een auto te rijden. Ook staat het verkeer daar geregeld vast, zijn de parkeertarieven heel hoog of er is op de bestemming zelfs helemaal geen parkeerplek beschikbaar. Reizen per fiets kan in een drukke stad een hoop ergernis, tijdverlies en hoge kosten voorkomen.

9Kan mogelijk een poolauto vervangen

Veel mobiliteitsopties faciliteren is fijn voor het personeel, maar teveel is zonde van het geld. Misschien worden poolauto’s nu gebruikt voor afstanden die prima per fiets afgelegd kunnen worden. Door bijvoorbeeld in te voeren dat men voor korte ritten alleen de poolfiets mag boeken, kan de organisatie misschien wel met een auto minder uit. Dat bespaart kosten én (parkeer)ruimte.

10Draagt bij aan minder autoverkeer

Elke keer als een medewerker ervoor kiest om de fiets te pakken in plaats van een auto, scheelt dat een auto op de weg. Laat men er een brandstofauto voor staan, dan betekent dat minder CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Maar minder auto’s op de weg betekent ook minder verkeersdrukte, wat de verkeersveiligheid verhoogt en de leefbaarheid in steden en wijken bevordert.

Technologie voor efficiënt en prettig delen

Net als poolauto’s, kunnen poolfietsen het best worden aangesloten op een boekingsplatform. Dat zorgt er namelijk voor dat medewerkers de beschikbaarheid van de fietsen kunnen zien in een app, en ook via die app een fiets kunnen reserveren. Zo hoeven medewerkers nooit mis te grijpen en onverwachts zonder vervoer te komen zitten. En nog belangrijker: zo’n platform digitaliseert het sleutelgebruik en maakt fysieke sleutels overbodig. De organisatie hoeft dus geen sleutelbeheer, -uitgifte en -inname in te regelen, en de medewerker opent en sluit het slot van de fiets heel eenvoudig via zijn of haar telefoon.

Op deze manier, met technologie, gebruikmaken van poolfietsen is al met al een stuk prettiger en efficiënter, dan zonder. Het boekingsplatform van WeGo stelt werkgevers bovendien in staat om naast fietsen, ook hun poolauto’s of andere voertuigen reserveerbaar te maken via de app. Medewerkers kunnen dan van alle poolvoertuigen de beschikbaarheid opvragen en het vervoermiddel reserveren dat het best past bij de afstand en de locatie van hun bezoek of afspraak.

Is bikesharing ook interessant voor uw organisatie?

Bij WeGo zien we de interesse in corporate bikesharing, het inzetten van poolfietsen met deeltechnologie, groeien. Wanneer u ook wilt starten met bikesharing, bel of email ons. We helpen u graag!

Neem contact op

Waarom kiezen voor WeGo?

Wij bieden een platform dat elke fiets geschikt maakt voor deelgebruik. Wat het platform daarnaast heel aantrekkelijk maakt voor bedrijven en organisaties, is dat verschillende soorten mobiliteit in het platform kunnen worden ondergebracht. Heeft u al poolauto’s of -scooters in gebruik? Ook die kunnen wij probleemloos aansluiten. Zo beheert u heel overzichtelijk al uw voertuigen, nieuw en oud, in één platform.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.