CSRD wagenparkbeheerders
Vanaf 2025 zijn grote beursgenoteerde organisaties verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Voor andere organisaties geldt deze verplichting op z’n vroegst vanaf boekjaar 2027, afhankelijk van grootte en sector. Onderdeel van deze duurzaamheidsrapportage is mobiliteit – met name het gebruik van het wagenpark.
De nieuwe EU-wetgeving, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), vereist dat bedrijven niet alleen hun directe CO₂-uitstoot inzichtelijk maken, maar óók de indirecte uitstoot van bijvoorbeeld woon-werkverkeer en gedeelde mobiliteit. Wat betekent dit concreet voor jouw organisatie? En hoe kun je je er vandaag al op voorbereiden?
De CSRD is een Europese richtlijn die vanaf 2024 stapsgewijs in werking is getreden. Het doel: transparanter maken hoe bedrijven presteren op het gebied van milieu, sociale impact en governance (ESG). Deze richtlijn vervangt de eerdere Non-Financial Reporting Directive (NFRD) en stelt strengere en uitgebreidere eisen aan duurzaamheidsonderwerpen.
Volgens de Europese Commissie vallen uiteindelijk zo’n 50.000 bedrijven in Europa onder de CSRD – aanzienlijk meer dan de 11.000 onder de NFRD.
2024 – Grote beursgenoteerde bedrijven (voorheen NFRD-plichtig)
2027 – Andere grote bedrijven (≥250 medewerkers, ≥€50 mln omzet of ≥€25 mln balanstotaal)
2028–2029 – Beursgenoteerde mkb’s (met optionele vrijstelling voor 2 jaar)
📌 Let op: het oorspronkelijke plan was om deze groepen eerder te laten starten. In april 2025 heeft de EU echter besloten om deze deadlines met twee jaar uit te stellen. De nieuwe data gelden vanaf boekjaar 2027.
📌 Bron: Europese Commissie – CSRD factsheet
De CSRD verplicht bedrijven om te rapporteren over zogeheten “dubbele materialiteit”:
Hoe duurzaamheid het bedrijf beïnvloedt (outside-in)
Hoe het bedrijf bijdraagt aan of schade toebrengt aan mens en milieu (inside-out)
Voor wagenparkbeheer betekent dit dat je inzicht moet hebben in:
Scope 1: directe emissies van eigen voertuigen
Scope 2: indirecte emissies door verbruikte energie (zoals laden van EV’s)
Scope 3: overige indirecte emissies, zoals mobiliteitsvergoedingen, gedeelde mobiliteit, leaseauto’s en woon-werkverkeer
🔎 Belangrijk: bedrijven moeten alle drie de emissiecategorieën in kaart brengen volgens internationale standaarden (zoals het GHG-protocol).
📌 Sinds 2025 is ook duidelijk dat er géén sectorspecifieke standaarden meer komen onder de CSRD. Dat betekent dat alle organisaties gebruikmaken van de algemene ESRS-rapportagestandaarden – ongeacht sector of branche.
De tijd dat mobiliteit werd gezien als “alleen een kostenpost” is voorbij. Mobiliteit wordt steeds meer onderdeel van het duurzaamheidsbeleid. Organisaties moeten dus gaan meten, monitoren én rapporteren:
Hoeveel voertuigen zijn er in gebruik?
Wat is het brandstof- of stroomverbruik per type voertuig?
Hoe hoog is de bezettingsgraad?
Worden voertuigen gedeeld of individueel gebruikt?
Hoe duurzaam is het mobiliteitsbeleid?
Zonder digitale ondersteuning is dit vrijwel niet meer beheersbaar.
WeGo biedt een compleet softwareplatform waarmee je voertuigen slim deelt én beheert. Het systeem registreert automatisch ritgegevens, gebruikersinformatie, brandstofverbruik, laadbeurten en voertuigstatus. Deze data zijn direct bruikbaar voor CO₂-rapportages en interne duurzaamheidsrapportages.
Ook als je (nog) niet CSRD-rapportageplichtig bent, is nú het moment om te starten. Begin met het verzamelen van data over je huidige mobiliteit – denk aan gebruik, verbruik, ritten en wagenbezit. Kijk vervolgens waar je kunt verduurzamen, bijvoorbeeld door voertuigen te delen, te elektrificeren of het aantal auto’s terug te brengen. Digitaliseer het beheer en betrek vanaf het begin belangrijke afdelingen zoals HR, finance en duurzaamheid.
Met WeGo geef je daar direct invulling aan. Ons platform biedt onder andere:
Automatische rit- en gebruikersregistratie
Inzicht in uitstoot per voertuig
Eenvoudige rapportage om te voldoen aan Scope 1–3 vereisten
Daarnaast zet je deelauto’s en -fietsen slim in om de bezetting te verhogen en de uitstoot te verlagen. Alles beheer je centraal in één dashboard, wat zorgt voor meer grip en minder gedoe.
Zo realiseer je snel een compacter, efficiënter en duurzamer wagenpark – vaak met 30–40% minder voertuigen. Goed voor het milieu én je budget.
De CSRD is geen toekomstmuziek meer – het is realiteit voor duizenden organisaties in Europa. Tegelijkertijd is de invoering recent versoepeld: voor veel bedrijven is de rapportageplicht uitgesteld tot 2027 of zelfs later. Wachten is echter geen strategie. Door vandaag al inzicht te creëren in jouw wagenpark en mobiliteitsstromen, voorkom je verrassingen en leg je een sterke basis voor duurzame groei.
WeGo helpt je daar graag bij. Download hier ons E-book
📞 Meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen bij duurzame mobiliteit en CSRD-rapportage?
Neem telefonisch contact op via +31 20 705 5187 of mail naar info@wegocarsharing.com.
"*" geeft vereiste velden aan