Naast publiek autodelen wat de meeste mensen wel kennen vanuit de grote steden, zijn er ook veel deelauto’s die in besloten kring worden gebruikt. En hoewel deze vorm van autodelen minder zichtbaar en belicht is, gebeurt dit toch overal in het land.
Denk bij autodelen in besloten kring aan poolauto’s van bedrijven die door iedereen in het bedrijf gebruikt kunnen worden. Daar is de traditionele leaseauto voor individueel gebruik vervangen door een gedeelde bedrijfsauto voor meerdere medewerkers.
Daarnaast zijn er ook straatinitiatieven, waarbij mensen die bij elkaar in de buurt wonen via een organisatie (vaak een coöperatie) 1 of meerdere deelauto’s in de wijk ter beschikking hebben. Hetzelfde zie je ook steeds vaker bij appartementencomplexen, al is het hierbij meestal de vastgoedbeheerder of projectontwikkelaar die het autodelen faciliteert. Het doel is bij beide hetzelfde: minder blik op straat, minder kosten voor de bewoners, maar wel mobiliteit, én een sterkere sociale cohesie.
Zowel de poolauto’s van bedrijven, als de ter beschikking gestelde auto’s in de wijken, worden intensief gedeeld en rijden vaak meerdere keren per dag met een andere bestuurder. Je zult ze alleen niet zo snel herkennen in het straatbeeld. Deze auto’s zijn immers niet bestickerd zoals de deelauto’s van de publieke autodeelinitiatieven.
Bij WeGo zitten er momenteel ongeveer 7000 van dergelijke deelauto’s in het platform.
Deze deelauto’s bevinden zich overigens niet alleen in grote steden, maar zijn in het hele land aanwezig. Het kaartje hieronder toont de verdeling:
Ook bij deze vorm van autodelen zijn de grote steden drukker bezet met deelauto’s. Dat is goed te verklaren omdat het ruimtegebrek daar een groter probleem is. Maar ook in rustigere delen van het land is autodelen zichtbaar interessant. Dat komt onder andere door de financiële voordelen die autodelen met zich meebrengt. De kosten worden gedeeld en er zijn minder voertuigen nodig voor dezelfde mobiliteit. Dit zorgt voor minder stilstand en daardoor dus ook voor goedkopere mobiliteit.
Bent u een werkgever, vastgoedbeheerder of projectontwikkelaar? Of zou u graag een straatinitiatief starten? Neem contact met ons op, dan vertellen wij u meer over de vele mogelijkheden van autodelen. Wij helpen u graag!
"*" geeft vereiste velden aan