Het rapport van de nieuwste Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO) is uit en bevestigt wat velen al vermoedden: de impact van corona op zakelijke mobiliteit is niet tijdelijk, maar structureel. Ook als de pandemie voorbij is blijven we thuiswerken, de spits vermijden en minder noodzaak zien in de arbeidsvoorwaardelijke (lease)auto.
Bron: TrendsinAutoleasing.nl
Uit het onderzoek komt naar voren dat 4 op de 5 zakelijke reizigers en 2 op de 3 bedrijven een structurele afname verwachten van de mobiliteitsbehoefte. Men is gewend geraakt aan thuiswerken en vindt het inmiddels prima om 2,5 dag per week thuis te werken, waar dat in 2019 nog maar 1 dag was. Daarnaast is ook de afname in het aantal externe afspraken naar verwachting blijvend.
Gemiddeld geven bedrijven aan dat ze tijdens de crisis 31% minder kilometers hebben gereden, waarbij sommige grote werkgevers uitschieters opgeven van wel 44%. Hun verwachting is dat ook na de coronacrisis nog 15% minder zakelijke kilometers gereden gaat worden.
Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat bedrijven kritischer gaan kijken naar de inzet van (lease)auto’s. Tijdens de laatste peiling gaf 26% aan een afname van het aantal voertuigen te verwachten, terwijl dit tijdens de peiling daarvoor nog 18% was. Van de grote bedrijven verwacht zelfs 38% het wagenpark in te gaan krimpen. Deze werkgevers komen voor een grote uitdaging te staan: hoe blijven zij hun personeel voldoende mobiliteitsgemak bieden?
Bedrijven en organisaties die te maken krijgen met een grotendeels onbenut wagenpark kunnen een aantal dingen doen. Voertuigen weg doen en de overgebleven voertuigen ter beschikking stellen aan meerdere gebruikers, bijvoorbeeld. Maar als ze dat doen willen ze wel dat medewerkers gemakkelijk gebruik kunnen maken van die voertuigen. Oftewel: eenvoudig een voertuig kunnen reserveren, geen autosleutels moeten ophalen en inleveren en ook niet de kilometers handmatig moeten bijhouden.
Met deelvoertuigen is dergelijk gedigitaliseerd gebruik mogelijk. En autobedrijven kunnen die deelvoertuigen leveren!
Met de deeloplossing van WeGo kunnen bedrijven en organisaties dezelfde mobiliteit realiseren met wel 20% minder voertuigen. Onze slimme deeltechniek maakt het namelijk mogelijk om:
WeGo is een onafhankelijke techniekleverancier en levert geen voertuigen. Dat laten wij graag over aan de bestaande autoleveranciers. Met onze techniek en bijbehorende dienstverlening maken wij voertuigen eenvoudig deelbaar. Autoleveranciers kunnen onze oplossing whitelabel inzetten voor hun zakelijke klanten. Met het oog op de toekomst een uitstekende uitbreiding van het zakelijke aanbod.
WeGo helpt u hier uiteraard bij met de nodige (technische) ondersteuning. Wij denken daarnaast ook graag met u mee over proposities en businessmodellen.
Benieuwd wat het aanbieden van deelmobiliteit voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij laten u graag de mogelijkheden zien!
"*" geeft vereiste velden aan