26% van de bedrijven gaat mogelijk zijn wagenpark inkrimpen. Hoe behouden zij hetzelfde mobiliteitsgemak?

26% van de bedrijven gaat mogelijk zijn wagenpark inkrimpen. Hoe behouden zij hetzelfde mobiliteitsgemak?

Het rapport van de nieuwste Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek (NZMO) is uit en bevestigt wat velen al vermoedden: de impact van corona op zakelijke mobiliteit is niet tijdelijk, maar structureel. Ook als de pandemie voorbij is blijven we thuiswerken, de spits vermijden en minder noodzaak zien in de arbeidsvoorwaardelijke (lease)auto.

Bron: TrendsinAutoleasing.nl

Meer thuiswerken, minder externe afspraken

Uit het onderzoek komt naar voren dat 4 op de 5 zakelijke reizigers en 2 op de 3 bedrijven een structurele afname verwachten van de mobiliteitsbehoefte. Men is gewend geraakt aan thuiswerken en vindt het inmiddels prima om 2,5 dag per week thuis te werken, waar dat in 2019 nog maar 1 dag was. Daarnaast is ook de afname in het aantal externe afspraken naar verwachting blijvend.

Afname zakelijke kilometers

Gemiddeld geven bedrijven aan dat ze tijdens de crisis 31% minder kilometers hebben gereden, waarbij sommige grote werkgevers uitschieters opgeven van wel 44%. Hun verwachting is dat ook na de coronacrisis nog 15% minder zakelijke kilometers gereden gaat worden.

Gevolg: minder auto’s benodigd

Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat bedrijven kritischer gaan kijken naar de inzet van (lease)auto’s. Tijdens de laatste peiling gaf 26% aan een afname van het aantal voertuigen te verwachten, terwijl dit tijdens de peiling daarvoor nog 18% was. Van de grote bedrijven verwacht zelfs 38% het wagenpark in te gaan krimpen. Deze werkgevers komen voor een grote uitdaging te staan: hoe blijven zij hun personeel voldoende mobiliteitsgemak bieden?

De oplossing: zakelijk autodelen

Bedrijven en organisaties die te maken krijgen met een grotendeels onbenut wagenpark kunnen een aantal dingen doen. Voertuigen weg doen en de overgebleven voertuigen als poolwagens ter beschikking stellen aan meerdere gebruikers, bijvoorbeeld. Maar dan wil je wel dat medewerkers hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Oftewel: eenvoudig een voertuig kunnen reserveren, geen autosleutels moeten ophalen en inleveren en ook niet de kilometers handmatig moeten bijhouden. Dit bereik je door de voertuigen deelbaar te maken met autodeeltechniek.

Dezelfde mobiliteit met 20% minder voertuigen

WeGo voorziet voertuigen van slimme deeltechniek, die het mogelijk maakt om:

  • Het voertuig te reserveren, openen en sluiten via een app op je telefoon
  • In de app de beschikbaarheid van de voertuigen te zien
  • Bij het in gebruik nemen van een voertuig de voertuigstatus in te zien en eventueel aan te passen
  • De voertuigen en gebruikers te beheren in een beheertool
  • Rittenregistraties te automatiseren
  • Het gebruik automatisch te verrekenen over afdelingen
  • Automatisch onderscheid te maken tussen privé en zakelijk gereden kilometers
  • Controle over het wagenpark te krijgen, door continu inzicht in voertuigstatus- en gebruik

Door op deze manier zakelijke voertuigen in te zetten kunnen bedrijven en organisaties dezelfde mobiliteit realiseren met wel 20% minder voertuigen.

En handig om te weten: de techniek is toepasbaar op zowel auto’s, als fietsen en scooters. Dus als deelfietsen of -scooters beter passen bij de toekomstige situatie, kunnen deze ook prima in overweging genomen worden. Het beheer van al deze deelvoertuigen gebeurt bovendien in 1 en dezelfde online omgeving. Wel zo makkelijk!

Meer weten?

Benieuwd geworden naar wat deelmobiliteit voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij lichten graag toe wat voertuigdelen voor uw onderneming of organisatie kan betekenen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.