De mogelijkheden en kansen van autodelen voor autobedrijven

Mogelijkheden van autodelen voor autobedrijven

Meer business én kosten besparen

 
Autodelen is om verschillende redenen heel interessant voor autobedrijven. Autobedrijven kunnen autodelen inzetten om tijd en geld te besparen op haal- en brengprocessen, om het aantal proefritten te vergroten én om nieuwe klanten en markten aan te boren. In dit artikel leggen we uit hoe je deze voordelen behaalt met een whitelabel autodeelplatform.

Een autodeelplatform: wat houdt het in?

Een autodeelplatform is de techniek waarmee je voertuigen eenvoudig toegankelijk maakt voor meerdere gebruikers via een app. Voertuigen worden voorzien van hardware, waardoor ze via een app gereserveerd, geopend en gesloten kunnen worden door toegewezen personen. Fysieke sleuteloverdrachten zijn hierdoor niet meer nodig. De hardware houdt daarnaast automatisch gebruikers- en ritgegevens bij en verwerkt deze – fiscusproof – in de (eigen) backoffice. Beheerders kunnen via de beheertool gemakkelijk gebruikers en voertuigen toevoegen en diverse rapportages over o.a. het voertuiggebruik uitdraaien.

Efficiëntere processen door autodelen

Vervangend vervoer, verhuur en demovervoer

Medewerkers zijn vaak veel tijd kwijt bij de uitgifte en inname van voertuigen bij vervangend vervoer, verhuur en proefritten. Denk aan handmatige handelingen als:

  • Het uitdraaien van een werkorder en verhuurbevestiging
  • Rijbewijscheck
  • Papieren laten ondertekenen door klant
  • Opstellen uitgifterapport
  • Voertuigcheck
  • Opmaken van de factuur

Klanten moeten hierdoor veel wachten. Daar komt bij dat de klant gebonden is aan de openingstijden van de dealer voor het ophalen of inleveren van een voertuig. Met autodeeltechniek automatiseer je bovengenoemde handelingen doordat de benodigde administratie automatisch verwerkt wordt. Stel je voor hoeveel tijd dit medewerkers bespaart. Bovendien maakt de techniek de voertuigen 24/7 toegankelijk via de app. Dit betekent meer service voor de klant, omdat ze eventueel ook buiten openingstijden leen- en huurauto’s kunnen ophalen en terugbrengen.

Afleveren van huurauto’s

Het afleveren van een huurauto bij een zakelijke klant op zijn of haar werklocatie neemt vaak onnodig veel tijd in beslag. Dit komt omdat er een fysieke sleuteloverdracht moet plaatsvinden. In de praktijk betekent dat: melden bij de receptie, invullen van formulieren, wachten tot de klant komt, de sleutel overdragen, laten zien waar het voertuig staat… Dit alles is niet meer nodig als het voertuig is voorzien van autodeeltechniek. De auto kan bij de klant op het terrein worden geparkeerd en daar simpelweg achtergelaten worden. De klant kan met zijn app zien waar de huurauto staat en deze ook met de app openen en sluiten. Dit bespaart de medewerker een hoop tijd en hij kan het voertuig eventueel ook buiten kantoortijden afleveren als dat beter uitkomt.

Meer omzet door autodelen

Vergroten van het aantal proefritten

Met autodeeltechniek maak je het boeken van een proefrit heel eenvoudig en laagdrempelig, waardoor je het aantal proefritten en daarmee de verkopen flink kunt laten stijgen. Je stelt specifieke klanten (of journalisten) simpelweg via e-mail op de hoogte van nieuwe modellen en nodigt hen uit een proefrit te maken. De e-mail bevat een downloadlink voor de app die men in staat stelt een demovoertuig te reserveren op een tijdstip naar keuze. Eventueel ook buiten openingstijden, want het openen en sluiten van de voertuigen gebeurt ook via de app.

De klant kan op deze manier helemaal zelf een proefrit regelen. Men zal het gemak en de laagdrempeligheid op prijs stellen, wat jouw bedrijf een voordeel geeft ten opzichte van concurrenten.

Terugkerende inkomsten door autodelen aan te bieden

Met een whitelabel autodeelplatform heb je een krachtige acquisitietool in handen. Zakelijke klanten die hun bestaande wagenpark deelbaar willen maken kunnen bij jou terecht. Net als klanten die voertuigen willen afnemen die voorzien zijn van deeltechniek. Dit opent de deur naar een snelgroeiende markt, want steeds meer bedrijven en organisaties zetten deelauto’s in. Het bespaart ze veel geld op handmatige administratie en op kilometerdeclaraties. Bovendien realiseren ze met autodelen efficiëntere en duurzamere mobiliteit.

Ook steeds meer projectontwikkelaars, gemeentes, buurtgemeenschappen en VvE’s nemen deelauto’s af. Ze zetten deze in als oplossing voor het gebrek aan parkeermogelijkheden en/of om te voorkomen dat openbare ruimte verloren gaat aan parkeerplekken. Met een whitelabel autodeelplatform kun je ook deze partijen gaan bedienen. En je bepaalt helemaal zelf de tariefstelling.

Één systeem met vele toepassingen

Een autodeelplatform haalt veel handmatige handelingen weg en biedt tegelijkertijd kansen voor het aantrekken van nieuwe klanten. WeGo biedt optimale ondersteuning bij het opzetten van jouw whitelabel autodeelplatform. We denken mee over verdienmodellen, helpen bij het inrichten van het platform en geven indien gewenst salestrainingen. Alles zodat jij het maximale haalt uit de diverse toepassingen van een autodeelplatform.

Meer weten over autodelen voor de automotive?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een demo van ons autodeelplatform aan te vragen. We laten je graag zien hoe het werkt!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.