De voordelen van zakelijk autodelen voor bedrijven en organisaties

Voordelen van zakelijk autodelen voor bedrijven en organisaties

Autodelen zit in de lift en steeds meer mensen maken privé weleens gebruik van een deelauto. Maar ook bij bedrijven wordt autodelen steeds populairder. Logisch, want deelauto’s zijn ook voor zakelijk gebruik een uitstekende oplossing. Zakelijk autodelen scheelt namelijk autokosten, kosten voor parkeerruimte én administratieve kosten. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Zakelijk autodelen: hoe werkt dat precies

Bij zakelijk autodelen heeft een bedrijf voertuigen die – door middel van een ingebouwde box – door medewerkers gereserveerd, geopend en gesloten kunnen worden via een app. Deze box zorgt er ook voor dat de ritregistratie automatisch bijgehouden en verwerkt wordt. Hierdoor is handmatig de administratie bijhouden in boekjes niet meer nodig, net als het steeds overdragen van autosleutels.

Medewerkers die een externe afspraak hebben, boeken gemakkelijk een deelauto via de app. De deelauto is dan gereserveerd en kan vervolgens niet door een ander worden meegenomen. Handig is dat de medewerker de deelauto eventueel ook de avond vóór de afspraak al mee naar huis kan nemen. En als de werkgever dat goed vindt, is privégebruik van de deelvoertuigen, bijvoorbeeld in het weekend, ook mogelijk. Zonder bijtelling voor de werknemer!

In een digitale kalender staat overzichtelijk weergegeven wanneer welke auto beschikbaar is. Ritten kunnen zo heel efficiënt na elkaar gepland worden. Door hetzelfde voertuig door meerdere medewerkers te laten gebruiken en de externe afspraken efficiënt in te plannen, kan dezelfde mobiliteit gerealiseerd worden met minder auto’s.

Minder stilstaande voertuigen door autodelen

Eigenlijk is het heel logisch om zakelijke auto’s met elkaar te delen. Vergelijk het maar met vergaderruimtes op de zaak. Beschikt jouw bedrijf over net zoveel vergaderruimtes als bedrijfsauto’s? Waarschijnlijk niet. Anders zouden de meeste spreekruimtes de hele dag maar ongebruikt staan. Dat is wel precies wat er in de praktijk gebeurt met de meeste zakelijke auto’s: die staan het grootste deel van de tijd ongebruikt stil, terwijl de kosten continu doorlopen.

Besparen op administratie en kilometervergoedingen

Sommige bedrijven kiezen ervoor om medewerkers zakelijke ritten te laten maken met hun privéauto tegen een kilometervergoeding, in plaats van bedrijfsauto’s in te zetten. Dit lijkt misschien aantrekkelijk, maar realiseer je dat elke reiskostendeclaratie ongeveer € 30,- kost. De medewerker is er – vaak tijdens werktijd – mee bezig en de administratie moet iedere declaratie inboeken en controleren, belast en onbelast uitsplitsen, verlonen en uitbetalen. Dit vormt een behoorlijke kostenpost.

Met deelauto’s zijn al deze handmatige handelingen niet nodig en zeker met de inzet van zuinige en/of elektrische deelauto’s breng je zo de reiskosten flink omlaag.

Deelauto’s en de arbeidsvoorwaardelijke auto van de zaak

Bij veel werkgevers is de auto van de zaak een arbeidsvoorwaarde en medewerkers die gehecht zijn aan hun leaseauto zullen minder snel geneigd zijn deze in te leveren om voortaan van deelauto’s gebruik te maken. Maar een leaseauto privé rijden kost een werknemer al gauw € 250,- tot € 300,- per maand aan netto salaris. En dat terwijl veel van die auto’s enkel gebruikt worden voor ’s ochtends en ’s avonds misschien 30 km aan woon-werkverkeer en eventueel een autovakantie van 3.000 km naar Frankrijk.

De werkgever betaalt al snel € 10.000,- per jaar voor zo’n leaseauto die vooral stilstaat op het parkeerterrein van de zaak. Wordt de auto overdag ook gebruikt voor zakelijke ritten door andere medewerkers, dan scheelt dat veel autokosten. Zowel voor de werkgever als voor de medewerker.

Het “gemis” van een eigen auto kan de werkgever oplossen door bijvoorbeeld voor de werknemer de kosten van een huurauto voor de zomervakantie te vergoeden. De werkgever is dan alsnog goedkoper uit. Of de werknemer gaat gewoon met de deelauto op vakantie als het in de zomer toch rustig is op de zaak. Voor de werknemer scheelt dit bijtelling. Bovendien maken deelauto’s die ook privé gebruikt mogen worden een 2e auto mogelijk overbodig. Als mensen hun 2e auto weg doen scheelt dat ook weer drukte en parkeerproblemen in de straat.

Zakelijk autodelen en MVO

Heeft jouw bedrijf of organisatie duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda staan? Ook dan is zakelijk autodelen een aantrekkelijke optie. Met deelauto’s biedt je als werkgever mobiliteit aan, maar dan wel duurzame mobiliteit. Met een deelautovloot van milieuvriendelijke en zuinige (elektrische) voertuigen beperk je de CO2-uitstoot van de zakelijke ritten. Zeker als dit betekent dat minder milieuvriendelijke privéauto’s van werknemers vaker blijven staan.

Autodelen al mogelijk voor €55,- per maand

WeGo levert geen voertuigen, maar wel de techniek en dienstverlening die nodig is om autodelen mogelijk te maken. Al voor €55,- per voertuig per maand kan je starten met zakelijk autodelen. Wij helpen bij het inrichten van het autodeelplatform en zorgen ervoor dat de juiste voertuigen en personen worden toegevoegd. Indien gewenst kan je bij ons ook nog aanvullende diensten afnemen. Wij kunnen bijvoorbeeld het volledige beheer van het autodeelplatform uit handen nemen of een 24/7 berijdershelpdesk bieden voor de medewerkers.

Meer weten over zakelijk autodelen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een demo van ons autodeelplatform aan te vragen. We laten je graag zien hoe het werkt!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.