De voordelen van autodelen voor zorginstellingen

In de zorg worden veel autoritten gemaakt en veel van die ritten worden gemaakt met privévoertuigen. Vanwege hoge kilometervergoedingen en veel handmatige administratie vormt deze mobiliteit een aanzienlijke kostenpost voor zorginstellingen. Hoe kan autodelen organisaties in de zorg helpen flink te besparen op deze kosten? En welke voordelen heeft autodelen nog meer?

Autodelen: wat houdt het precies in?

Bij autodelen – het woord suggereert het al – maken meerdere personen gebruik van hetzelfde voertuig. Dat kan met en zonder techniek. Autodelen zonder techniek bestaat simpelweg uit het onderling uitwisselen van de autosleutel. Met daarbij het handmatig bijhouden van ritten en reserveringen.

Bij autodelen mét techniek zijn fysieke sleuteloverdrachten niet nodig. Het voertuig wordt voorzien van hardware, waardoor het geopend en gesloten kan worden via een app op de telefoon. Via de app kan het voertuig ook gereserveerd worden. De beheerder kan via de beheerderstool voertuigen en gebruikers toevoegen en diverse rapportages over o.a. het gebruik van de voertuigen uitdraaien. Ritgegevens worden ook automatisch (en fiscusproof) verwerkt, waardoor er geen handmatige administratie bij komt kijken.

Minder gebruik van privévoertuigen

Door deelauto’s beschikbaar te stellen aan het personeel en het gebruik ervan aan te moedigen, verminder je het aantal ritten dat gemaakt wordt met privévoertuigen. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Ten eerste reduceer je hiermee de administratieve last van het handmatig invoeren, verwerken en controleren van declaraties. Ten tweede bespaar je met deelauto’s op de kilometervergoedingen, die in de zorg vaak hoog zijn. Zeker als je zuinige en/of elektrische deelauto’s inzet, kan je de reiskosten flink omlaag brengen.

Minder handmatige administratie

Handmatige administratie neemt veel tijd in beslag. Zowel bij de medewerker als bij de boekhouding. Zeker als het gaat om veel verschillende medewerkers die veel ritten maken en als veel handelingen handmatig gebeuren.

Zoals gezegd zorgt de inzet van deelauto’s voor minder ritten met privévoertuigen, waardoor medewerkers ook minder tijd kwijt zijn aan het verwerken en controleren van declaraties. De gewonnen tijd kan zo weer besteed worden aan zorg. Daarnaast neemt autodelen ook andere handmatige handelingen weg. Denk aan de handmatige ritregistratie, het handmatig verwerken van voertuigreserveringen en de fysieke sleuteloverdrachten. Autodeeltechniek automatiseert al deze zaken. Ritten worden bovendien automatisch op de juiste kostenplaats geregistreerd en overzichtelijk weergeven in een rapportage. Denk je eens in hoeveel tijdsbesparingen deze automatiseringen opleveren op jaarbasis…

Inzicht in het gebruik van het wagenpark

Doordat alle ritgegevens van deelauto’s automatisch worden bijgehouden en verwerkt, heb je altijd inzicht in het gebruik van de voertuigen. Zo weet je continu of de omvang van wagenpark nog optimaal is, of dat het aantal voertuigen moet worden uitgebreid. Of dat het wagenpark juist kan krimpen door een efficiëntere inzet. Zo heb je altijd genoegd en nooit teveel auto’s staan. De rapportages geven ook inzicht in de piekmomenten, zodat hierop geanticipeerd kan worden als dat nodig is.

Voordelen van autodelen voor zorgbedrijven

Andere voordelen voor de zorg

Voor zorginstellingen die MVO op hun agenda hebben staan en een positieve bijdrage willen leveren aan het milieu, is autodelen een uitstekende oplossing. Ieder voertuig is geschikt voor autodelen, dus je kunt kiezen voor milieuvriendelijke en zuinige (elektrische) voertuigen. Eventueel minder milieuvriendelijke privévoertuigen van medewerkers zullen minder de weg op gaan.

Een ander voordeel van het inzetten van deelauto’s is dat dit “eigen” voertuigen zijn, die je naar wens kunt voorzien van branding of reclame-uitingen. Dit is, door de vele ritten die gemaakt worden, een eenvoudige en effectieve manier om jouw organisatie of instelling extra onder de aandacht te brengen. Door met voertuigen te rijden die voorzien zijn van het bedrijfslogo vergroot je bovendien de herkenbaarheid van jouw organisatie en zorg je voor een professionele uitstraling.

Meer weten over autodelen in de zorg?

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een demo van ons autodeelplatform aan te vragen. We laten je graag zien hoe het werkt!

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
 

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Achternaam
Consent*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.