Veel werkgevers willen bewuster omgaan met mobiliteit. Ook bedrijven en organisaties die voor hun dagelijkse operatie van mobiliteit afhankelijk zijn. Voor hen biedt een mobiliteitsbeleid en de inzet van ‘Zakelijke Mobiliteit-als-een-Service’ (Corporate MaaS) uitkomst. Deze invulling geeft hen toegang tot een breed scala aan flexibele en duurzame (deel)vervoersopties, waarborgt voldoende beschikbaarheid en kan ingezet worden om gewenst reisgedrag te stimuleren.
In dit artikel vertellen wij hier meer over en geven wij 3 tips voor een duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid:
Tip 1: Stimuleer OV-gebruik voor zakelijk (woon-werk)verkeer
Tip 2: Stimuleer fietsen of wandelen voor korte afstanden
Tip 3: Faciliteer elektrische poolauto’s voor comfort en efficiëntie
De afgelopen jaren hebben veel bedrijven en organisaties hun wensen en behoeften op het gebied van mobiliteit zien veranderen. Bijvoorbeeld vanwege:
Deze ontwikkelingen roepen bij werkgevers de vraag op of hun huidige zakelijke mobiliteit nog wel aansluit. Is dat niet het geval, dan kunnen ze ervoor kiezen om de veranderde mobiliteitsvraag geheel op maat in te vullen met een mobiliteitsbeleid en Corporate MaaS. Corporate MaaS-diensten bieden bedrijven en organisaties toegang tot alle soorten zakelijke mobiliteit. Werkgevers kunnen daardoor beschikken over diverse vervoeropties voor hun medewerkers, zonder dat ze zelf voertuigen hoeven te bezitten of aan te schaffen. Ze bepalen zelf welke mobiliteit ze wel en niet afnemen en beschikbaar stellen aan het personeel, en tegen welke voorwaarden. Zo kunnen het mobiliteitsaanbod en het gebruik door medewerkers met Corporate MaaS volledig afgestemd worden met de wensen en behoeften van de organisatie.
Dit vormt in combinatie met een gedegen regeling voor (kilometer)vergoedingen een sterke basis voor een effectief mobiliteitsbeleid. En een krachtig middel om het gebruik van bepaalde mobiliteit te stimuleren (bijvoorbeeld gezonde vervoeropties) of juist te ontmoedigen (bijvoorbeeld de eigen privéauto voor zakelijke reizen).
Hoewel het thuiswerken de afgelopen jaren is toegenomen, is dit niet altijd en voor iedere werknemer mogelijk of wenselijk. Voor velen blijft het noodzakelijk om te reizen, om naar hun werk te gaan en/of externe bezoeken af te leggen. Dat kan met hun privéauto, maar dat heeft enkele nadelen:
Als alternatief kunnen werkgevers mobiliteit faciliteren voor het personeel. Voor werkgevers is het voordeel dat zij op deze manier invloed hebben op de manier waarop zijn medewerkers reizen. Organisaties die hun CO2-emissies willen terugdringen, kunnen bijvoorbeeld reisopties faciliteren die duurzamer zijn dan de vervuilende brandstofauto’s die de meeste mensen nog bezitten. Zoals het openbaar vervoer. Het personeel stimuleren om met het OV te reizen zorgt niet alleen voor meer schone kilometers, maar haalt ook auto’s van de weg. Dat heeft weer een positieve impact op de verkeersdruk en -veiligheid.
Met Corporate MaaS is dit mogelijk. Corporate MaaS-oplossingen geven werknemers via een mobiliteitskaart of app toegang tot verschillende soorten vervoer. Waaronder het openbaar vervoer. Door het reizen per OV grotendeels of volledig te vergoeden, wordt deze reisoptie een aantrekkelijk alternatief voor de auto. Zo kunnen werkgevers Corporate MaaS inzetten om het gebruik van de auto te ontmoedigen en het gebruik van duurzame opties als het openbaar vervoer juist te stimuleren.
Een mooie aanvulling op het stimuleren van OV-gebruik, is medewerkers te stimuleren om vaker de fiets te pakken of te lopen wanneer dat mogelijk is. Fietsen en wandelen zijn milieuvriendelijke en goedkope manieren om te reizen. En bovendien goed voor de gezondheid. Voor korte afstanden zijn fietsen en e-bikes ideaal en in drukke (binnen)steden vaak nog comfortabeler en efficiënter dan de auto.
Net als het gebruik van het openbaar vervoer, kunnen werkgevers fietsgebruik stimuleren met behulp van Corporate MaaS. Een Corporate MaaS-oplossing biedt namelijk toegang tot verschillende soorten mobiliteit en als werkgever kies je zelf welke je wel en niet afneemt. De Corporate MaaS mobiliteitskaart of app kan dus ook toegang bieden tot OV- en deelfietsen. Dat maakt het reserveren en gebruiken van zo’n fiets heel gemakkelijk.
Als extra stimulans kunnen werkgevers aantrekkelijke kilometervergoedingen bieden voor reizen per fiets en te voet. Door voor wandelen en fietsen bijvoorbeeld een hogere kilometervergoeding in te voeren dan voor autokilometers, wordt het voor medewerkers nog interessanter om (vaker) de auto te laten staan. Daarnaast kunnen bedrijven en organisaties fietsgebruik stimuleren door het personeel een leasefiets of een fietsplan aan te bieden. Dat geeft medewerkers de mogelijkheid om kosteloos of tegen een geringe investering een (elektrische) fiets aanschaffen.
Tot slot kunnen werkgevers hun personeel op de fiets krijgen door (elektrische) poolfietsen beschikbaar te stellen. Een aantal fietsen van de zaak, op een vaste plek, die medewerkers eenvoudig kunnen reserveren en ontsluiten. Dit werkt het makkelijkst met een deelfietssysteem. Medewerkers kunnen dan zien of er een fiets beschikbaar is, er één reserveren en het slot ervan openen via een app op hun telefoon. Zo pakken zij heel eenvoudig en snel de fiets voor hun zakelijke afspraken in de buurt. En het scheelt de organisatie sleutelbeheer en zoekgeraakte fietssleutels.
Bonustip: Verstrek (storm)paraplu’s met het bedrijfslogo erop. Dat vergroot de kans dat men ook bij wat minder goed weer gaat fietsen of lopen, en zorgt gelijk voor een stukje reclame!
Hoewel het openbaar vervoer en de (OV-)fiets in veel gevallen goede alternatieven zijn, is een representatieve bedrijfsauto toch vaak de meest comfortabele en gewenste manier om te reizen. Er zijn ook werknemers die veel externe afspraken hebben en hun tijd het efficiëntst benutten als zij die bezoeken afleggen per elektrische auto. En soms rijdt het OV niet (volledig) vanwege een verstoring of staking, en moet er uitgeweken worden naar andere vervoersopties.
Voor die situaties is het prettig als het personeel gebruik kan maken van een poolauto. Dit is een leaseauto die binnen de organisatie gedeeld wordt door medewerkers. Oftewel: een zakelijke deelauto. Ze hoeven dan niet hun privéauto te gebruiken voor zakelijke afspraken. Daarnaast kunnen de poolauto’s eventueel ook gebruikt worden voor woon-werkverkeer en privéritten. Werknemers hebben eenvoudig toegang tot de beschikbare poolvoertuigen via een app op hun telefoon. Zo kunnen ze zelfstandig gemakkelijk een auto boeken voor hun zakelijke rit. Zijn de voertuigen elektrisch, dan stimuleer je als werkgever ook nog eens het gebruik van duurzame mobiliteit.
Als aanvulling op de eigen vloot poolvoertuigen kunnen organisaties besluiten om ook een flexibele schil van publiek beschikbare deelauto’s op te nemen in hun mobiliteitsaanbod. Zulke deelauto’s worden door publieke autodeelbedrijven aangeboden en zijn te vinden op vaste locaties, vaak ook bij stations. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om ook het gebruik van deze vorm van mobiliteit (voor een deel) te vergoeden.
Medewerkers kunnen de deelmobiliteit gebruiken om van het station naar de eindbestemming te reizen. Of aanwenden op momenten dat er meer medewerkers met een auto op pad willen dan er zakelijke poolauto’s beschikbaar zijn. Dit is een relatief dure oplossing, maar maakt het zakelijke mobiliteitsaanbod wel compleet.
Onlangs werd Gemeente Rotterdam door BNR Nieuwsradio verkozen tot ‘Spitsbreker van het Jaar.’ In deze verkiezing staan bedrijven centraal die met slimme, inspirerende initiatieven hun medewerkers uit de file houden. Arie de Boed, Strategisch Adviseur HR Beleid bij de gemeente, mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter en voormalig verkeersminister Tineke Netelenbos.
De vakjury verkoos Gemeente Rotterdam unaniem tot winnaar vanwege het vooruitstrevende mobiliteitsbeleid dat ze voert. Met dit nieuwe beleid is Gemeente Rotterdam een inspirerend voorbeeld voor andere gemeenten, organisaties en bedrijven.
Het nieuwe mobiliteitsbeleid biedt de 14.000 medewerkers de vrijheid om zelf te bepalen waar ze werken en op welke wijze zij mobiliteit invullen. Het personeel wordt met het beleid wel aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te werken, en als ze wel reizen, te kiezen voor gezonde en duurzame vervoersmiddelen. En vooral hun eigen auto te laten staan. Zo wordt bijvoorbeeld het reizen per openbaar vervoer volledig vergoed en geldt voor fietsen en wandelen een flink hogere kilometervergoeding, dan voor reizen met eigen auto.
Op deze manier creëert Gemeente Rotterdam bewust en duurzaam reisgedrag bij medewerkers, zijn er minder auto’s op straat en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd.
Voor wie toch een auto nodig heeft om naar een afspraak buiten de deur te reizen, beschikt de gemeente over een vloot elektrische poolauto’s. Deze voorzien van de technologie van WeGo en aangesloten op het WeGo platform. Medewerkers kunnen daardoor zelf eenvoudig een poolauto reserveren via de WeGo app op hun telefoon. De zakelijke deelauto’s zijn op meerdere locaties in de stad te vinden. We zijn er trots op dat Gemeente Rotterdam gebruikmaakt van het WeGo-platform om deelgebruik van het wagenpark mogelijk te maken!
WeGo maakt alle soorten voertuigen geschikt voor optimaal deelgebruik. Wilt u ook beschikken over deze flexibele vorm van mobiliteit? Neem dan contact met ons op. WeGo faciliteert al vele jaren deelmobiliteit voor aansprekende organisaties en bedrijven in binnen en buitenland.
"*" geeft vereiste velden aan