In Nederland ondergaat de deelfiets een boeiende groei en speelt een steeds belangrijkere rol in het bedrijfsleven. Deze trend wordt aangedreven door een combinatie van factoren, waaronder kostenbesparingen, bevordering van de gezondheid, duurzaamheid en optimaal gebruik van ruimte. Hoe vindt de deelfiets zijn weg in de kern van het Nederlandse bedrijfsleven en waarom gaan steeds meer bedrijven over naar de deelfiets? Wij zetten het hier voor je op een rijtje.
De deelfiets biedt bedrijven behoorlijke kostenbesparingen in vergelijking met traditionele vervoersmiddelen zoals auto’s of ov. In plaats van te investeren in een uitgebreid wagenpark, kunnen bedrijven gebruikmaken van deelplatforms om fietsen beschikbaar te stellen voor werknemers. Deze kunnen elektrisch of niet-elektrisch zijn natuurlijk. Dit resulteert niet alleen in lagere aanschafkosten, maar ook in verminderde uitgaven voor onderhoud, verzekeringen en parkeerfaciliteiten.
Het gebruik van deelfietsen bevordert een gezonde levensstijl onder werknemers. Door fietsen te integreren in het dagelijkse woon-werkverkeer worden werknemers gestimuleerd om actiever te zijn, wat op zijn beurt bijdraagt aan een verbeterde fysieke conditie en algemeen welzijn. Fietsen is niet alleen een duurzaam vervoermiddel, maar ook een effectieve manier om lichamelijke gezondheid te bevorderen. Gezonde werknemers zijn over het algemeen productiever en ervaren minder ziekteverzuim, wat voor bedrijven op lange termijn gunstig is.
De deelfiets draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en Nederland als geheel. Zeker als per 1 juli 2024 de nieuwe CO₂ per KM-registratieregeling in gaat. Door te kiezen voor fietsen in plaats van grotere gemotoriseerde voertuigen, verminderen bedrijven hun ecologische voetafdruk behoorlijk. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van verkeerscongestie en luchtvervuiling.
In een land waar ruimte een kostbaar goed is, biedt de deelfiets een efficiënte oplossing voor het huidige mobiliteitsvraagstuk. In plaats van grote parkeerfaciliteiten voor auto’s te bouwen, kunnen bedrijven ruimte besparen door fietsenstations te implementeren. Deelfietsen nemen aanzienlijk minder ruimte in beslag dan traditionele voertuigen en verminderen de behoefte aan uitgebreide parkeergelegenheden. Dit is niet alleen gunstig voor bedrijven die hun kantoorruimte effectiever willen benutten, maar draagt ook bij aan een meer leefbare en groene stedelijke omgeving. Meer groen is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de gezondheid van je medemens.
Nadat er fietsen zijn aangeschaft, kunnen er slimme sloten geïnstalleerd worden. Het merk, soort, elektrisch of niet, heeft hier dan ook geen invloed op. Deze slimme sloten werken via een app waarmee de fiets van het slot gehaald kan worden en ook weer op slot gezet kan worden. Deze app staat in verbinding met een krachtig platform dat data kan bijhouden voor onder andere de ritregistratie. Door het gebruik van het platform, kunnen fietsen gemakkelijk gedeeld worden waar nodig omdat meerdere gebruikers toegang kunnen hebben tot dezelfde fietsen. Uiteraard kan een fiets ook aan een individu toegeschreven worden voor een (on)bepaalde tijd.
Deze technologie wordt overigens niet alleen ingezet voor fietsen, maar ook voor auto’s – ongeacht merk of model.
Nederland is nu al het grootste fietsland van Europa en nu neemt het ook het bedrijfsleven over. Daarnaast is de opkomst van de deelfiets in Nederland een weerspiegeling van de verschuiving naar duurzamere en kosteneffectieve mobiliteitsoplossingen. Bedrijven die de voordelen van de deelfiets omarmen, kunnen niet alleen financiële voordelen realiseren, maar ook bijdragen aan een gezondere, duurzamere toekomst. Als Nederland blijft investeren in fietsinfrastructuur en de deelfiets cultuur blijft stimuleren, zal de positieve impact op het bedrijfsleven en de samenleving als geheel alleen maar toenemen. Het is tijd om op de pedalen te gaan staan en de deelfiets revolutie volledig te omarmen.
"*" geeft vereiste velden aan