De komende jaren zullen veel Nederlandse binnensteden gesloten worden voor niet-emissievrije voertuigen. Deze beperking zal niet alleen privévoertuigen treffen, maar juist ook bestelwagens en vrachtwagens. De vraag die rijst: Hoe kunnen transportbedrijven hun goederen efficiënt naar stadscentra vervoeren in deze zero-emissie omgeving? Hoe kunnen bouwbedrijven op bouwlocaties komen met bouwmaterialen en zwaar gereedschap?
Vrachtfietsen mogen dan een charmant idee zijn, in de praktijk zijn ze vaak geen geschikte oplossing voor commercieel transport. Hun beperkte laadvermogen maakt ze ongeschikt voor het efficiënt vervoeren van goederen in stedelijke gebieden. Vooral grotere hoeveelheden of zware ladingen, die vaak door bedrijven moeten worden vervoerd, kunnen niet praktisch worden afgehandeld met bakfietsen. De behoefte aan betrouwbare en efficiënte transportmiddelen vraagt daarom om alternatieve oplossingen die voldoen aan de eisen van commercieel vervoer.
Om aan de nieuwe eisen te voldoen, moeten bedrijven investeren in elektrische voertuigen. Velen zijn al op deze weg, maar ondervinden problemen door de beperkte beschikbaarheid van elektrische transportvoertuigen en doordat de aanschafkosten voor deze voertuigen momenteel nog enorm hoog zijn..
Een aantal innovatieve bedrijven hebben hun krachten gebundeld, op het probleem gereageerd en transporthubs voor elektrische bestelwagens gecreëerd. Deze hubs bevinden zich buiten het stadscentrum, dicht bij hoofdwegen, en zijn uitgerust met een infrastructuur voor voldoende stroomvoorziening, aangevuld met zonnepanelen en bufferbatterijen. Op deze hubs is nu een vloot van verschillende elektrische transportvoertuigen beschikbaar: bestelwagens, kleine vrachtwagens en speciale last-mile delivery voertuigen die geladen kunnen worden met containerboxen.
In de praktijk ziet het er als volgt uit:
Lange afstanden worden nog steeds afgelegd door voertuigen met verbrandingsmotor. In de meeste gevallen worden 2 chauffeurs ingepland voor lange afstanden. Bij aankomst op het transportknooppunt wordt de lading overgeladen in een elektrische bestelwagen. Eén chauffeur voert dan de aflevering uit in het stadscentrum, terwijl de andere naar de volgende hub rijdt om andere leveringen uit te voeren.
Hoe meer chauffeurs beschikbaar zijn voor dergelijke multi-stop orders, hoe efficiënter het gebruik van de transportvoertuigen wordt.
Door het WeGo-systeem te integreren, kunnen bedrijven en chauffeurs vooraf speciale last-mile voertuigen reserveren. Met de WeGo app worden de voertuigen gereserveerd door de chauffeurs, en ontgrendeld en vergrendeld. Autosleutels en een fysieke sleuteloverdracht zijn dus niet langer nodig. Het gebruik wordt automatisch geregistreerd en maandelijks gefactureerd aan het betreffende bedrijf.
Chauffeursdiensten bevinden zich op de knooppunten en bieden bedrijven met hun diensten nog meer flexibiliteit voor de laatste kilometers. Ondernemers en transportbedrijven kunnen hun ritten zelf blijven plannen en het juiste voertuig en de chauffeur kiezen die de opdracht uitvoert. Deze persoonlijke planning maakt het mogelijk om optimaal te voldoen aan de individuele eisen van elke opdracht.
En hoe werkt het precies?
De chauffeur die de opdracht aanneemt, ontvangt de geautomatiseerde reservering die het bedrijf heeft gemaakt direct op zijn app. Zo is hij altijd op de hoogte wanneer en met welk voertuig hij de levering of het transport moet uitvoeren. De voertuigen worden geopend en vergrendeld via de app en de ritten worden geregistreerd via Track & Trace. De facturen voor gebruik van voertuigen worden automatisch verstuurd. Het is allemaal heel eenvoudig, gebruiksvriendelijk en efficiënt.
Een toonaangevend bouwbedrijf met een groot aantal bouwprojecten in Rotterdam heeft met succes dit transportation hub concept geïnitieerd en samen met de stad geïmplementeerd. Dit concept, dat vergelijkbaar is met het Hub&Spoke-model dat bekend is in de transportsector, overwint de uitdagingen van beperkte beschikbaarheid, beperkte actieradius en de vereisten aan de oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
De introductie van transportknooppunten biedt bedrijven de kans om de uitdagingen van zero-emissie stadscentra aan te gaan. Dit is het juiste moment om na te denken over innovatieve oplossingen en een geschikt mobiliteitsconcept te ontwerpen.
Ontdek WeGo nu en promoot duurzame mobiliteit in stadscentra!
"*" geeft vereiste velden aan